събота, 15 януари 2011 г.

"Роснефт" купи 5% от ВР срещу $8 млрд.

dnevnik.bg
Руският петролен гигант "Роснефт" купи 5% от британската корпорация ВР срещу възможност да се експлоатират евентуални петролни и газови находища в Арктика.

Британците получават и дял от 9.5% в руската компания, в която правителството в Москва контролира около 75%. Според Би Би Си британската компания ще може да добие 5 млрд. тона петрол и 10 трилиона куб. м. природен газ. (Русия изчислява, че в нейната арктическа зона има 51 млрд. тона петрол.

Пазарите реагираха позитивно на новината за договорка между компании със, съответно, $83 млрд. и $150 млрд. капитализация.
Проучванията и добивът ще се извършват в районите в руския континентален шелф, известни като EPNZ 1, 2 и 3, покриващи около 125 000 квадратни километра в Южното море Кара.

Сделката представлява драматичен завой в стратегията на ВР за търсене на нови възможности на изток след големия скандал с петролния разлив в Мексиканския залив през 2010г. Точно поради това еколозите ще реагират гневно на навлизането на корпорацията в Арктика, където петролен разлив може да има невъозбразимо по-големи последици и се почиства значително по-сложно.

От договора няма да са доволни и американците, гледащи с подозрение всеки път, когато Москва използва компании за геополитически цели. Американският конгресмен Ед Марки - най-високопоставеният демократ в комисията на Конгреса по природните ресурси - направо нарече двете компании "Болшой Петролеум".

Неотдавна назначеният шеф на ВР Боб Дадли бе на посещение в Русия в петък, където се срещна с премиера Владимир Путин. Политическият характер на сделката бе подчертан и от присъствието при подписването на британския министър на енергетиката Крис Хън и на руския вицепремиер, отговарящ за енергетиката, Игор Сечин.

ВР и "Роснефт" са се договорили още "за установяването в Русия на технологичен център, който да работи с водещи руски и международни изследователски институти, дизайнерски бюра и унивреститети за разработване на технологии и инжинерни практики за безопасен добив на петролни ресурси от арктическия шелф".

Според Сечин "глобалният капитал и руските компании видимо са готови да инвестират в проекти от световна класа в Русия, а руските компании бързо заемат челни позиции в глобалната енергийна индустрия".

ВР вече има стабилни позиции в Русия, където притежава половината от съвместното дружество TNK-BP. Самият Дъдли бе шеф на това дружество до 2008г., когато бе прогонен от Русия след ожесточени спорове с руските акционери.

Лондонският в."Гардиън" припомня, че Путин е подкрепял ВР по време на кризата в Карибско море и че в Кремъл били ядосани от отношението в САЩ към корпорацията.

"Роснефт" се листва наборсата в Лондон през 2006г., но това бе обект на много критики, защото компанията получи голяма част от архивите на "Юкос" - компанията на олигарха Михаил Хородковски, наказан, според Запада, заради опита си да финансира опозиция на Путин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар