неделя, 9 януари 2011 г.

България - светлият лъч на Балканите

dnes.bg
"Висока безработица, празни държавни каси и инфлация - икономическият капацитет на балканските страни ще остане и през 2011 година под предкризисното равнище. Единствено за България се очертават проблясъци".

Това се посочва в анализ на DW, публикуван на страницата на българската редакция на медията.

"Твърдите мерки през последната година ще донесат плодове през 2011" - с тези думи румънският премиер Емил Бок възвести скорошния край на кризисния тунел. Със сходна самоувереност прозвучаха и прокламациите в Сърбия.

Президентът Борис Тадич апелира към своите сънародници "да бъдат оптимистични", въпреки всичките актуални проблеми. По неговите думи Сърбия имала "реални капацитети" да остави кризата зад себе си, се посочва в анализа.

От изданието обаче отчитат, че въпреки пропитите с надежда послания на политиците, налегнатите от грижи и проблеми жители на държавите в югоизточна Европа не виждат почти никаква причина за оптимизъм.

"Тежката икономическа ситуация на Балканите вероятно ще разклати някое и друго правителство и ще изостри още повече политическата нестабилност на региона", прогнозират експертите.

Според тях единствените проблясъци на Балканите са само в България.

"Другият новак в Европейския съюз - България - също среща трудности поради продължаващия спад на вътрешното потребление и поради оскъдния приток на инвестиции.

Изглежда обаче, че тази страна преодоля критичната точка в резултат на значително нарастване на износа. Още за 2011 Международният валутен фонд предвижда за България стопански ръст от 2,5 процента. За 2012 анализаторите смятат за възможен дори и прираст от порядъка на 6 процента", отчитат анализаторите и допълват:

"Благодарение на сравнително добрата бюджетна дисциплина на София, през последните години страната има дългове, възлизащи на само 16 процента от брутния вътрешен продукт - един от най-ниските индекси в Европа.

За разлика от съседите си българите обаче останаха пощадени от драстични програми за икономии, което би могло да окаже положително въздействие за стопанския растеж на България".

Няма коментари:

Публикуване на коментар