вторник, 4 януари 2011 г.

Проф. Христо Пимпирев: Подписваме договор с Бразилската антарктическа програма

cross-bg
Предстои да сключим официален договор на ниво поне външно министерство с Българската антарктическа програма и Бразилската антарктическа програма. Това каза в интервю за Информационна агенция КРОСС председателят на Българския антарктически съюз и директор на Националния център за полярни изследвания проф. Христо Пимпирев.

По думите му такъв договор Българската антарктическа програма има с Испания, Чили, Аржентина и Австралия. Проф.Пимпирев обясни, че българската група поддържа отлични отношения с бразилските си колеги. "Може би най-успешните отношения между България и Бразилия в момента са в Антарктида, защото те са вече факт повече от 7-8 години", каза проф. Пимпирев.

С този договор ще се регламентират отношенията между двете държави в изследването на Антарктида. „Той е за взаимопомощ в превозване на хора, на материали, за обмен на учени, за използване на нашата база от бразилски полярници, тяхната от наши. Общо взето това са едни договори, които е прието да има между държави, които имат силно присъствие в Антарктика", обясни той.

Председателят на Българския антарктически съюз съобщи още, че българите на Антарктида са посрещнали Нова година 5 часа по -късно от нас. „Те бяха посрещнали първо нашата Нова година - това е една традиция вече от няколко години - когато в България е полунощ в Антарктида е все още 19 часа вечерта. Тогава всички българи в Антарктика отиват на връх „Крумов камък", където точно в 19.00 часа тамошно време, се отваря шампанско".

Проф.Пимпирев съобщи още, че на Антарктида снегът все още е много голям и се наложило на полярниците да спазват режим на тока. „Изровен е и един от генераторите и се надяваха да го пуснат, защото досега работеше само единият генератор, който е и най-стария, и то на режим. Имали са режим на тока, но все пак е пускан, за да може да се направи нещо във фурната, макар че там не може да се пали огън, просто там няма материал и всичко е на електричество", каза още председателят на Българския антарктически съюз.

Няма коментари:

Публикуване на коментар