вторник, 4 януари 2011 г.

IBM обяви поредните иновации

IBM обяви поредните иновации, които имат потенциала да променят начина, по който хората работят, живеят и се забавляват в следващите пет години. Класацията „The Next Five in Five” се основава на пазарни и социологически тенденции, които се очаква да променят начина ни на живот, както и на развиващи се технологии от лабораториите на IBM по света, които правят тези иновации възможни.

Дори и да не сме физици, ние сме ходещи сензори. След пет години, сензорите в нашия телефон, кола, портмоне и дори нашите постове в Twitter ще събират данни, които ще дават на учените представа за средата ни в реално време. Ще имаме възможност да предоставяме тази информация в подкрепа на борбата срещу глобалното затопляне, за спасяване на застрашени видове или издирване на вредни растения или животни, които заплашват екосистемите по света.

В следващите пет години ще станем свидетели на появата на нов клас учени, които ще използват съществуващи прости сензори, за да създават масивни обеми с данни за изследвания.

Обикновени наблюдения, като например кога започва топенето на снега във вашия град; кога се появяват първите комари; ако няма течаща вода, където някога е имало поток – всичко това е ценна информация, която учените до момента нямат в необходимото количество. Дори нашият лаптоп може да бъде използван като сензор за засичане на сеизмична активност. С подходящия софтуер и правилното свързване към мрежа с други компютри, той може да помогне в бързото определяне на последствията от земетресение, като така подпомага работата на спасителните служби и спасява живот.

IBM наскоро патентова технология, която вярно и точно извършва последващ анализ на сеизмични събития като земетресения, а също така навременно предупреждава за цунамита, появили се в резултат на земетресенията. Изобретението дава възможност за бързо измерване и анализ на засегнатите зони от земетресението, с цел по-точно приоритизиране на спасителните мерки.

Компанията разработва и приложение за мобилен телефон, който позволява на обикновени граждани да предават ценна информация за различни каузи, като например подобряване на питейната вода или намаляване на вредния шум. В момента едно такова приложение, наречено Creek Watch, позволява на гражданите да направят снимка на поток или река и след като отговорят на три прости въпроса, данните автоматично се прехвърлят към местното управление по водите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар