сряда, 12 януари 2011 г.

Бризбейн стана призрачен град в очакване на потоп

dnevnik.bg
Масивните наводнения затвориха вчера центъра на третия по големина австралийски град, като принудиха хиляди жители на Бризбейн и околностите му да се евакуират и панически да изкупуват стоки от първа необходимост, докато спасителите обявиха 43 души за безследно изчезнали.

Най-големите наводнения в страната за последните 100 години причиниха смъртта на 16 души, откак започнаха да заливат северния миньорски щат Куинсланд от края на декември. Бедствието ощети въгледобивната индустрия, разруши инфраструктурата, забави икономиката и смъкна местната валута до четириседмични дъна.

Пикът на наводненията в двумилионния Бризбейн се очаква днес преди изгрев слънце, като водите ще се задържат в продължение на дни.

"На прага сме на много сериозно природно бедствие", заяви пред "Ройтерс" премиерът на щата Куинсланд Ана Блай, като предрече, че близо 20 000 къщи могат да бъдат наводнени. "Тази нощ жителите на Бризбейн ще заспят, а когато се събудят, ще видят нещо, каквото не са виждали в живота си", предупреди тя.

В сряда пикът на наводненията достигна Ипсуич - град в западните покрайнини на щатската столица. Повече от 1500 жители на градчето се стекоха в евакуационните центрове.

"Изпитвам ужас и страхопочитание пред мощта на реката. За жалост през идните часове сигурно ще видим много потопени домове", заяви Кембъл Нюман, кметът на Бризбейн , като предупреди, че могат да минат три-четири дни, преди нивото да спадне.

Хиляди домове и офиси в града бяха напуснати от собствениците си. Затвори пристанището, което с въглищния терминал с капацитет пет милиона тона годишно е третото най-натоварено в Австралия. Енергийната компания "Енерджикс" спря тока на някои от по-ниските райони в града, включително и финансовия център.

Междувременно икономистите завишиха оценките си за влиянието на стихията над брутния вътрешен продукт на страната. Член на управителния съвет на централната банка заяви, че наводненията ще намалят ръста с около един процент, или 13 млрд. австралийски долара (около 10 млрд. евро).

Бедствието повлия на световните доставки на коксови въглища, използвани в стоманената индустрия най-вече в Азия. Глобалният пазар на коксови въглища се сви с 5% от началото на наводненията в Австралия, която изнася над половината от суровината в световен план.

Няма коментари:

Публикуване на коментар