сряда, 12 януари 2011 г.

Две реки потекоха зелени

dnes.dir.bg
Засега няма данни за измряла риба по течението на реките. Снимка: Bulphoto

Пробив в хвостохранилището на рудодобивното предприятие "Лъки Инвест" замърсява втори ден реките Юговскa и Чепеларска. Те текат с необичаен зелен цвят, на места има помътняване. Подобна авария имаше преди две години в същото хвостохранилище, припомня bTV. Оттогава то се ремонтира и не се експлоатира.

Сигналът за пробива е подаден в екоинспекцията в Смолян от самите собственици на хвостохранилището. Те са забелязали пропадане на кухина в земната кора в самия язовир. В резултат се е получило увличане на хвост, който е попаднал в река Юговска, а впоследствие и в река Чепеларска.

Екоинспектори са взели проби от няколко места по течението на реките.
"Това, което се вижда е оцветяване в зеленикав цвят. Уведомени са ВИК Пловдив да следят да няма подпочвено замърсяване на питейната вода, както и РИОКОЗ да правят по-чести проби на питейната вода", каза Атанаска Тунтова, директор на Басейнова дирекция-Пловдив.

Резултатите ще станат ясни утре, но най-вероятно в реките има наличие на тежки метали - олово и цинк, смятат експерти. Населението е предупредено да не използва водата от реките за водопой на животни, както и рибарите да не мятат въдици. Засега няма данни за измряла риба по течението на реките.

Пробивът е овладян и няма ново изтичане, заяви междувременно Любен Тренев - управител на дружеството, което стопанисва хвостохранилището. Образувалата се кухина е покрита с геотекстилно платно и се следи непрекъснато за нови инциденти.

Заради аварията през 2008 г. в същото хвостохранилище от Басейнова дирекция- Пловдив наложиха глоба от 5000 лв. на управата на ГОРУБСО-Лъки заради ненавременно сезиране и вземане на бързи мерки. Досъдебно производство бе образувано, но бе прекратено, след като се оказа, че не е допуснато престъпление и няма трайни екощети.

Няма коментари:

Публикуване на коментар