понеделник, 10 януари 2011 г.

Инспекцията по труда е открила нарушения в мина "Джурково"

dariknews.bg
Девет нарушения са открити при проверката, извършена от Инспекцията по труда, за инцидента в мина Джурково, община Лъки, при който загинаха двама миньори. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда Атанас Чернаев.

Нарушенията са свързани със здравето и безопасните условия на труд на работниците, както и неиформираност за конкретното извършване на действията. Миньорите са допуснати до работа преди да се провери има ли някъде отказали заряди, след взривяването не е осъществен контролът по изпълнението по безопасен начин на пробиването, сочи докладът на Инспекцията по труда. Установени са и нарушения, свързани с оформянето на паспортите на двамата миньори. В длъжностната характеристика на единия от миньорите не попада възлагане на дейности, свързани с взривни работи.

Направени са девет предписания и ще бъде потърсена административна и наказателна отговорност от дружеството-работодател „Лъки инвест" ООД, от началника на участъка и от ръководителя „Взривни работи", който е бил на смяна, подчерта Чернаев.

Двамата миньори загинаха на 5 януари вечерта. Смъртта на 43-годишния Славчо Асенов от Първомай и 48-годишния Димитър Башев от Лъки е настъпила в резултат на контузно-разкъсни рани вследствие на взрив от остатъчни невзривени материали в работните отвори на забоя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар