понеделник, 10 януари 2011 г.

Как се решава задача, чието решение се търси хиляди години?

actualno.com
С много четене, време и...компютър. В общи линии така описа процеса по решаването на Аполониевата задача дванайсетокласникът на Природо-математическата гимназия в София Радко Котев.

Той стана петият в света, намерил решение на сложната задача. В студиото на „Свободна зона” той разкри, че това е първата тежка построителна задача, с която се сблъсква и добави, че в продължение на 3 години се опитва да намери решението й.

„Задачата ни я постави учителят Христо Стоянов още в девети клас. Мотивира ме това, че има малко решения”, каза Котев и добави, че учителят му е следил неговата работа през цялото това време. Хората, които също са знаели за заниманията на Котев, са били и родителите му, които са математици и са едни от основните „виновници” Радко да обича математиката.

„Сам работех, с компютър. Без него надали щях да постигна такива резултати”, в студиото на „Свободна зона” си призна Котев. Той каза, че компютърът дава точни построения и данни и е много полезен при разрешаването на сложни математически казуси. В момента Радко се занимава с друг математически проблем – криволинейни триъгълници (когато страните на обикновения триъгълник се заместят с дъги от окръжности). „Извел съм доста интересни неща. Искам да докажа, че свойства, които са изпълнени за нормалния триъгълник са валидни и за криволинейния. Доста от теоремите не са валидни, но има някои неща, които са”, разкри подробности от работата си Котев.

В ефира на ТВ+ Радко сподели, че домашните по математика за него са удоволствие и никога не е гледал на тях като на задължение. Към това той добави, че математиката не е била причина да бъде далеч от приятелите си и от веселието заедно. Още по-хубавото било, че обкръжението на Котев е от хора, които се занимават също с математика, така че дори излизанията с приятели допринасят за неговото развитие в тази насока.

„Аз искам да работя с наука и да се развивам в България”, каза още Котев. Той е почти приет в университета в Глазгоу, Шотландия. Въпреки че най-вероятно младият математик ще продължи образованието си в чужбина, той не изкритикува по никакъв начин българската образователна система. „България винаги носи постижения. Мисля, че образователната система тук е много добра. Нищо лошо не мога да кажа за нея – тя ми е дала знанията, които имам”, откровен бе Радко Котев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар