сряда, 5 януари 2011 г.

Откриха как да предизвикат дъжд в пустинята

obekti.bg

Векове наред хората в Близкия изток мечтаят да превърнат пясъчната пустиня в обработваема земя и да разполагат с прясна вода. Учени, назначени от властите в Абу Даби, твърдят, че са създали технология, с която да предизвикват дъжд.

Това съобщи „Дейли мейл“, цитиран от в. „Класа”.

50 дъждовни бури са били предизвикани в региона Ал Айн в източната част на Абу Даби миналата година с помощта на технологията за контрол на времето. Повечето от бурите са се случили през юли и август, когато там не пада никакъв дъжд.

Учените работили тайно за президента на Обединените арабски емирства Шейх Халифа бин Зайед Ан Нахиан. Те използвали гигантски йонизатори, генериращи отрицателно заредени частици, които привличат прах. С кондензирането на влага около заредените частици се предизвиква образуването на облаци. Смята се, че новата система за първи път успява да произведе дъжд при ясно небе. По-рано Китай и други страни са използвали химикали за предизвикване или предотвратяване на дъжд при облачно време.

През юни швейцарската компания, която се занимава с проекта, Metro Systems International, е построила пет йонизатора. Те могат да изпращат трилиони йони в атмосферата. През четирите летни месеца йонизаторите били включвани, когато атмосферната влажност достигала 30% или повече. Въпреки че метеоролозите предсказвали липса на облаци или дъжд в района на Ал Айн, той валял цели 52 пъти. Изграждането на йонизиращата система струва около 7 млн. паунда, а поддържането й възлиза на около 6 млн. паунда годишно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар