сряда, 19 януари 2011 г.

Арсен и манган във водата в Югоизточна Азия

dnes.bg
Повече от една четвърт от водата в кладенците във Виетнам по делтата на Червената река съдържа смъртоносно количество арсен, съобщи Ройтерс.

Повишеното количество на химическото вещество води до развитието на ракови заболявания, неврологични проблеми и хипертония.

Според доклад, публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences, се казва, че 44% от кладенците в делтата съдържат манган в количества, превишаващи допустимото ниво, определно от Световната здравна организация (СЗО).

Около 7 млн. души са в риск от хронично натравяне с арсен, тъй като грунтовите води са основен източник на питейна вода в региона.

Високи стойности на арсен в питейната вода са били регистрирани и в Аржентина, Австралия, Бангладеш, Чили, Китай, Унгария, Перу, Тайланд и САЩ.

Вода с такова количество арсен влияе изключително неблагоприятно върху развитието на децата.

Експертите отдавна знаят, че водата в Югоизточна Азия съдържа високо ниво на арсен, но до момента не се знаеше точно кои са регионите.

В крайна сметка се оказва, че 65% от кладенците в делтата на Червената река са с вода, съдържаща опасни химични съединения, превишаващи нормата.

Експертите препоръчват да се използват филтри за пречистване на водата, в противен случай всички жители от региона са застрашени от проблеми с кожата, косата, ноктите, бъбреците, белите дробове, пикочния мехур и други органи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар