сряда, 19 януари 2011 г.

Полярниците ни без храна заради стачка

Академика.БГ
Групата, която трябва да стигне до аржентинската столица Буенос Айрес, е блокирана в чилийския град Пунта Аренас, а експедицията, която пътува за остров Ливингстън, в чилийския Рио Галегас.

Две български експедиции от полярници са без храна, блокирани в Чили и Аржентина заради стачката в южните провинции на Чили, съобщиха от Българския антарктически институт вчера. В чилийския град Пунта Аренас на път за България е блокирана група от 9 български полярници, съобщи мениджърът на института Никола Петков. Други 7 души, които трябва да ги сменят, пък са заседнали в аржентинския град Рио Галегос, намиращ се на границата с Чили. Втората група е оглавявана от директора на института проф. Христо Пимпирев и замина от София на 12 януари. Те са отседнали в хотел и имат проблеми с набавянето на храна. В града магазините са нападнати и разграбени и българските учени сами си месят хляб.

И двете групи вчера очакваха чилийският министър на енергетиката да дойде на място в Пунта Аренас и да преговаря с протестиращите и блокадата да падне.

Самолетните билети на завръщащите се учени от Буенос Айрес към Европа пък са на път да изгорят. Вчера Петков преговаряше с агенциите те да бъдат отложени поради тежките обстоятелства.

Колегите им, предвождани от професор Пимпирев, пък трябваше да се доберат до Пунта Аренас от Аржентина и да отлетят със самолет на бразилски ВВС до остров Кинг Джордж. От там до българската база на остров Ливингстън са 8-10 часа с кораб, а такива минавали често.

Професор Пимпирев се е свързал с ръководителите на Испанската антарктическа програма, за да обсъдят изход от създалата се ситуация. Възможен вариант е техният кораб „Лас Палмас” да изведе деветимата българи от Пунта Аренас и по пътя си за Ливинстън да ги свали в гр. Ушуая на о-в Огнена земя, който е на аржентинска територия. В същото време малкият кораб трябва да качи и другата група – на проф. Пимпирев, която ще се добере с изтощителен 14-часов преход с автобус и ферибот до Ушуая. Според Петков испанците не са дали категоричен отговор и са предложили да изчакат до падането на блокадата. Причината е, че всички пасажерски места в „Лас Палмас” на този курс са заети от испански полярници и групата ни ще трябва да се настани за около 3 дни на пода в някое от сервизните помещения на кораба. Единственият проблем бил не липсата на комфорт, с която антарктиците ни са привикнали, а опасението на испанците дали пренаселването на кораба няма да застраши сигурността на плаването.

„Лас Палмас” е само 40-метров военен влекач и е един от най-малките кораби, които редовно пресичат буреносния пролив на Дрейк, обясни мениджърът на българите. Според него няма опасност експедицията да се провали. Най-крайният вариант бил до базата ни в Ливингстън да стигне само част от българската група.

Посолството ни в Сантяго де Чили е влязло в контакт с консулите на останалите държави от Европейския съюз и заедно обмислят действия. Вчера все още нямаше резултати.

Междувременно според местни медии надеждите за прекратяването на генералната стачката в Пунта Аренас в близките дни се очертават като напразни. Вчера синдикатите в цяло Чили обявили стачка в подкрепа на исканията на провинция Магеланов проток. Основната причина за народното недоволство е поскъпването на газа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар