четвъртък, 6 януари 2011 г.

Край Неапол е открит супервулкан — възможно е изригване

Преди две хиляди години Везувий унищожи Помпей. Но днес опасност представлява друг вулкан, разположен на Флегрейските полета близо до Неапол, който е доста по-голям и смъртоносен. Изригване на този супервулкан е в състояние да унищожи почти цяла Европа, а облаците от пепел, които ще покрият небето, могат да провокирават снижение на температурите в повечето части на планетата.

Всичко започва с регистрацията на хиляди малки земетресения около Неапол, но Националният институт по геофизика и вулканология открил, че тези земетресения са предизвикани не от Везувий, те произхождали от друг по-голям вулкан. Територията на Флегрейските полета заема и част от морето, в посока на остров Капри и Иския, което представлява проблема: когато магмата влезе в съприкосновение с водата, изригването ще бъде значително по-мощно.

В зоната работи екип английски учени, които изучават вероятността това чудовищно изригване действително да се случи. Но британците се сблъскали с италианските изследователи, които също претендират на правото на сондиране във вулкана. Има обаче и такива, които считат, че сондирането може да събудит "чудовището" преждевременно. В момента кметът на Неапол Роза Русо Йерволино е спряла всички изследвания и е свикала специално съвещание за намиране на най-доброто решение на проблема.

1 коментар: