четвъртък, 6 януари 2011 г.

Прозрачен бетон замества прозорците

obekti.bg
Италиански архитекти създадоха бетон, който пропуска светлината и прави външните стени подобни на гигантски прозорци, предаде в. "Дейли Мейл". Материалът се нарича i.light и съдържа десетки миниатюрни пори, през които лъчите преминават свободно, без при това да нарушават структурната цялост.

Погледнати отблизо, дупчиците с диаметър 2-3 мм образуват красива плетеница. Отдалече обаче материалът изглежда като обикновен бетон. Изгрее ли слънце, стената, направена от него, пропуска нежно приглушена светлина, която пада по подовете и стените на изящни шарки.

Засега новият бетон е използван за направата само на една сграда. Това е италианският павилион на миналогодишното Експо в Шанхай. Успехът там обаче накара инвеститорите и природозащитниците да отбележат, че i.light е отлично средство за пестене на електричество от осветление, да не говорим, че предлага възможност за уникални архитектурни решения. 40% от високия 18 м павилион бил направен от 3 774 прозрачни и полупрозрачни панела, съставени от 189 тона от новия продукт (виж снимката).

Всеки прозрачен панел има около 50 дупчици, които позволяват 20% прозрачност. Полупрозрачните панели пък дават 10% пропускливост на светлината благодарение на модификация в използваните в сместа смоли.

Директорът на фирмата-производител Italcementi Енрико Боргарело не може да нахвали нововъведението. "Прозрачният бетон, направен от пластични смоли, е много по-евтин от онзи, който се произвежда от оптични фибри. Смолите увеличават прозрачността на материала и засилват осветителния ефект в сградите. Освен това материалът отлично улавя светлината, тъй като смолите съдържат по-широк визуален ъгъл от оптичните влакна", заяви той.

Производството на панели също не е трудно - тези за италианския павилион били произвеждани по около 200 на ден.

В момента материалът се патентова. Създателите му още не са решили дали да го направят достъпен за целия свят, отбеляза Боргарело.

Няма коментари:

Публикуване на коментар