понеделник, 10 януари 2011 г.

Водата на Луната е пренесена от комети

actualno.com
Комети може да са пренесли значима част от водата на Луната, като са я бомбардирали в ранните й години, съобщи АФП, позовавайки се на американски астрофизици.

"Определянето на количеството и източниците на лунната вода е много важно, за да бъде опозната историята на системата Земя-Луна" - каза Джеймс Гринууд от университета на Уестлиян.

Дълго време специалистите мислеха, че на Луната няма вода, допълва БТА. Нейното откриване неотдавна промени перспективата и предизвика нови анализи на лунните мостри, донесени от мисиите Аполо.

Именно така постъпи екипът на Джейм Гринууд в търсене на следи от вода. Те ги откриха, анализирайки отново състава на един минерал - апатит. Лунната вода може да произлиза от три потенциални източника - от мантията под повърхността, от протони, донесени от слънчевия вятър и от комети.

Пропорциите на водород и деутерий измерени в апатита са сходни на тези, открити в три комети - Хейл-Боб, Халеевата и Хякутаке.

"Значимо доставяне на кометна вода в системата Земя-Луна е станало малко след образуването на Луната преди 4,5 млрд. години" - смята екипът на Гринууд. Според теорията на "гигантския сблъсък", Луната се е образувала от отломки на земната мантия, изхвърлени при сблъсък между Земята и друга планета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар