сряда, 5 януари 2011 г.

„Аарец”: ООН отхвърли молба на Ливан за намеса в израелско газово находище

05 януари 2011 | 21:08 | Агенция "Фокус"
ООН в сряда отхвърли искането на Ливан за защита на залежите от природен газ на страната чрез демаркиране на морската граница с Израел, пише вестник „Аарец”.

Ливанският външен министър Али Шами изпрати писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун миналия вторник с искане да бъде спряно експлоатирането от Израел на газовите и морски богатства на Ливан. Това се случи веднага след като американска компания обяви, че е открила около 16 трилиона кубически фута природен газ в находище край израелския бряг.

Към искането си Ливан приложи карти, но молбата беше отхвърлена.

Ливанският външен министър Али Шами поиска от ООН да възпре намеренията на Израел да разработва обещаващи офшорни газови находища в Средиземно море, предаде Франс прес.

"Всякакво експлоатиране на тези ресурси от Израел ще е явно нарушение на международните закони и атака над ливанския суверенитет", пише външният министър в писмо до генералния секретар на ООН Бан Ки-мун. Неотдавна в Средиземно море бяха открити две газови находища - Тамар и Левитан, които са разположени в спорни морски зони.

Запасите от природен газ на Тамар се оценяват на 8 милиарда куб.м, а тези на Левитан на близо 450 милиарда куб.м.

Израел е решен да защити "с цялата необходима сила" тези газови находища от Ливан или друга държава, а Ливан обяви намерението си да експлоатира офшорните си находища от петрол и природен газ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар