сряда, 5 януари 2011 г.

Група учени събира 1 млрд. евро за "симулатор на планетата"

dnevnik.bg
Международна група учени си е поставила за цел да създаде симулатор на всичко, което се случва на планетата Земя - от промените в климата и разпространението на болести до финансовите операции и задръстванията по улиците.

Проектът Living Earth Simulator (LES) е на фаза идеи и много от технологиите, необходими за реализирането му, тепърва трябва да се създадат. Хората, стоящи зад групата FuturICT, наричат инициативата си "колайдер на знание" по аналогия с Големия хадронен колайдер, извършващ фундаментални опити с ускоряване на елементарни частици.

За да се обхванат в един общ модел действията на човечеството и силите в околната среда, от FuturICT искат да съберат 1 милиард евро в следващите 10 години, разказва Би Би Си.
Фотограф: FututlCT

"Много от проблемите ни - включително социалната и икономическа нестабилност, войни, зарази - са свързани с човешката дейност, но очевидно отсъства достатъчно комплексно разбиране на това как всъщност функционират обществото и икономиката", казва д-р Дирк Хелбинг, професор по социология в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих и председател на проекта.

"Нуждаем се от ускорител на знание, който да сблъсква отделни клонове на познанието. Разкриването на невидимите закони и процеси, движещи обществата, е най-голямото научно предизвикателство на нашия век", допълва той.

За да заработи подобна система, първо тя трябва да бъде захранена с огромно количество информация и данни. После ще са необходими суперкомпютри, които да я обработват. Накрая ще трябва да се съберат учени хуманитаристи, компютърни специалисти и инженери, за да изработят правилата, по които би трябвало да работи LES.
Фотограф: FututlCT

Те трябва да намерят решение, което да накара "информацията да проговори", т.е. да се разбира какво точно ни казват океаните от данни. Според д-р Хелбинг тук ще помогне развиването на т.нар. семантични интернет технологии. В същото време трябва информацията да бъде освободена от всички връзки - например данните от мобилните телефони - водещи директно към конкретни хора, за да не бъде обвиняван екипът на LES в нарушаване на личното пространство.

Определено може да се твърди, че някои елементи на бъдещия проект вече съществуват. Това биха могли да бъдат проектът "Кожата на планетата" (Planetary Skin), ръководен от НАСА и изграждащ мрежа от датчици за промените в климата във въздуха, водата, космоса и на сушата. Отделни подобни проекти имат американските министерства на отбраната и на вътрешната сигурност, каза през октомври Стивън Бишоп. Той е координатор на проекта и професор по математика в University College London. Д-р Хелбинг и екипът му вече са подбрали и над 70 подходящи онлайн източника на информация като Wikipedia, Google Maps или Data.gov.uk.
Фотограф: FututlCT

Пит Уейдън, основател на проекта OpenHeatMap и специалист по анализ на данни, коментира, че проблем няма да е обработката на информацията, а набавянето й и измислянето как да се извлече полза от нея. "Просто да имате планина от данни не е достатъчно за изграждане на достоверна симулация на планетата. От един век насам икономиката и социологията не успяват да създадат теории, способни да правят достоверни прогнози. В бъдеще ще са ни нужни индикатори, по-добри от БВП например. Освен това проблемът не е, че не знаем, а че не предприемаме почти нищо по повод това, което знаем", коментира Уейдън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар