събота, 8 януари 2011 г.

Наводнения създават проблеми на няколко континента

ekipnews.com
Природни катаклизми обхванаха редица държави от единия до другия край на света. Астралия, Германия и Бразилия се борят с тежки наводнения, причинили смъртта на десетки хора и засегнали тежко други десетки хиляди.

Бразилия се бори с тежки наводнения, заради които през последните дни загинаха близо 40 души. Местните медии предадоха, че от края на декември досега над 37 000 бразилци са напуснали домовете си в опит да се спасят от водната стихия. Има и такива обаче, които отказват да напуснат жилищата. Бедствено положение бе обявено в над 50 града в югоизточната част на Бразилия, на които правителството обеща финансова помощ.

След тежката зимна обстановка Германия беше засегната от друго бедствие – наводненията. Със затоплянето на времето и обилното снеготопене равнищата на много от реките преляха. Градове в централната провинция Тюрингия пострадаха тежко. В западния германски град Кьолн, река Рейн наводни много от разположените по бреговете й пътища. Кметската управа разпореди по крайбрежието да бъдат издигнати метални прегради, за да бъдат защитени къщите.

В Австралия продължават наводненията - най-разрушителните за последния половин век. Австралийските власти разработват програма за помощ на жертвите на бедствието в Куинсленд, където щетите се оценяват на стотици милиони долари, а засегнатите са около 200 хиляди души.

Австралийският премиер Джулия Гилард посети щата и обяви, че е започнало отпускането на 4 милиона австралийски долара за бедстващите граждани – помощ, която впоследствие ще бъде увеличена.

Няма коментари:

Публикуване на коментар