събота, 8 януари 2011 г.

Промените в климата може да са причина за масовата смърт на птици

dariknews.bg
Епидемия или климатичните промени са сред възможните причини за смъртността на групи птици по света. Това коментира за Дарик председателят на Дружеството за защита на птиците Петър Янков по повод поредния случай, при който бяха намерени около четиристотин мъртви гълъби в Италия. Той обясни, че към момента у нас няма смъртни случаи на групи птици.

Ето какво каза още Янков за Дарик:

„По принцип смъртността при птиците си е нещо нормално, но наистина тези случаи са малко по-необичайни. Ние не разполагаме с никаква конкретна информация, за да можем да кажем за какво точно става въпрос. Едната хипотеза беше, специално за птиците в северните части на Европа, че става въпрос за измръзвания. Това бяха вранови птици, макар че птиците са много добре защитени от студове. По-скоро става въпрос за невъзможност да си намерят храна, което съчетано с големите студове, предизвиква смъртност. За гълъбите е по-голяма вероятността да става въпрос за някакво заболяване. При тях, както и при всички други животни, си има заболявания, които могат да предизвикат гибелта на по-голям брой птици по едно и също време".

Лондонският вестник "Дейли Мейл" писа, че явлението може да се дължи на резките промени в климата или от нестабилни променливи климатични условия. Според вас вярно ли е това твърдение?

Петър Янков: „Възможно е. Наистина промените в климата могат да предизвикат трудно намиране на храна от птиците, което съчетано с тези екстремални температури - определено може да води до гибел".

Няма коментари:

Публикуване на коментар