понеделник, 17 януари 2011 г.

Птицата-нинджа е използвала крилете си като нунджако

ekipnews.com
New Scientist

При птиците крилете обикновено са предназначени за летене. Това, обаче, нее било така при нелетящия ямайски ибис, при който крайните кости на крилете са се видоизменили в нещо като миниатюрни бейзболни бухалки, използвани за бой, съобщи "Ню сайънтист". За животинския свят приспособлението на изчезналата преди 10 000 години птица е много нестандартно.

"Никое животно не е развивало нещо подобно - заяви Ник Лонгрич, изследовател от университета Йейл - никое друго животно не е развивало част от тялото си като ударно оръжие. Това е най-специализираното оръжие, което познаваме при птиците".

Ибисът Xenicibis xympithecus е познат и описан още преди около 30 години, но е нямало напълно реконструилани образци. Работейки съвместно с откривателя Сторрс Олсон, Лонгрич отиде в Ямайка и набави още фосили от странното същество. Те включвали извити и яки ръчни кости.

Първоначално ученият решил, че става дума за малформация, но след като намерил и още, включително счупени и зарастнали, разбрал, че това са "бухалки". Това се подкрепя и от шарнирните връзки на китките, които улесняват ударното движение.

Откритието потвърждава, че островите често се явяват като еволюционна лаборатория, даваща неочаквани резултати. Ибисите, например, показват голямо разнообразие: някои видове прелитат до местата си за гнездане и не се бият с крила, други видове се удрят по време на бой, но не са развили специални бойни приспособления, докато Xenicibis xympithecus е имал естествено "нунджако".

Вероятно големият колкото кокошка изчезнал ибис е превърнал крилете си в оръжие поради необходимостта да съжителства с доста врагове - дузина видове хищни птици, боата и вид маймунка, която с удоволствие би нападнала яйцата му. Птицата-нинджа, обаче, не е издържал на идването на човека. Двукилограмовата птица се е нуждаела от доста по-голям боздуган, за да бие успешно по човешките пищяли. Тя съвсем лесно се е оказвала на трапезата на първобитните хора.

Няма коментари:

Публикуване на коментар