понеделник, 17 януари 2011 г.

Топенето на снега в Германия покачва нивото на Дунав

vesti.bg
Топенето на снега, предизвикано от необичайното затопляне в Германия, предизвика рязко покачване на водите на Дунав

Топенето на снега, предизвикано от необичайното затопляне в Германия, предизвика рязко покачване на водите на Дунав, което заплашва много сръбски градове с наводнение, предаде ИТАР-ТАСС.

Сръбската метеорологична служба съобщи днес, че нивото на река Дунав вече доближава критичните стойности и в близките три дни се очаква в много райони на страната да излезе от коритото си.

Извънредни мерки за предотвратяване на наводнения се предприемат в градовете Бездан, Батина, Бараня и Нови Сад, реална опасност заплашва и столицата Белград.

В Словакия, Австрия, Унгария и Хърватия също се готвят за наводнения. В Братислава нивото на реката се е повишило с 2 метра за последните 24 часа, а в Хърватия - с 3 метра и в близките дни се очаква да се повиши с още 3,5 метра.

Повишеното ниво на Дунав ще се отрази и на нивото на река Сава, а на мястото, където се сливат двете големи реки, се намира сръбската столица Белград.

Според метеоролозите нивото на река Дунав никога не се е покачвало толкова много през този сезон. Причина за това са необичайно високите температури в Европа, предизвикали бързо топене на снега.

Проблеми с наводненията имат и на другите континенти.

Броят на жертвите на катастрофалните наводнения и свлачища в Бразилия достигна 640 души, предаде АФП. Продължава издирването на оцелели и на телата на затрупаните в район северно от Рио, където са засегнати четири града. Най-силно пострада град Нова Фрибурго, където жертвите са 294. В Терезополис жертвите са 271. В Петрополис - 56, а в Сумидуоро - 19. Засега 130 души се водят за изчезнали. Над 13 хил. души загубиха напълно или частично домовете си в засегнатия район.

Най-малко 39 души са загинали в наводнения в република Южна Африка. Хиляди домове са разрушени в съседен Мозамбик, предаде Ройтерс. Проливните дъждове от края на декември през по-голямата част на януари предизвикаха наводнения в двете страни, а пред уикенда реките отново преляха.

Няма коментари:

Публикуване на коментар