четвъртък, 20 януари 2011 г.

Американските подводници стават невидими за сонарите

dnes.bg
Учени от Илинойския университет създадоха покритие за подводниците, което ще ги направи напълно невидими за сонарите и другите устройства, работещи с ултразвук. Както съобщава DefPro, новото покритие, вместо да поглъща част от звуковите вълни, ще ги отклонява, благодарение на което подводницата ще става напълно незабележима за сонарите.

Водещ проекта е професорът по механика и проектиране Николас Фенг. Под неговото ръководство в университета е проведен опит: инженерите покрили метален цилиндър с новия материал и го пуснали в басейн с вода. По време на експеримента сензорите не открили нищо в басейна.

След това учените провели аналогични експерименти, в които новият материал бил полаган върху предмети с различна плътност и изпълнени от различни материали. Резултатът бил същият – сонарът не фиксирал присъствието им в байсейна.

Покритието, разработено от учените, се състои от 16 концентрични пръстена, които образуват акустични вериги. Те са способни да улавят звук с честота от 40 до 80 килохерца и да го "прекарат" по акустичната верига, карайки го фактически да заобикаля предмета. Според учените материалът може да се модифицира по такъв начин, че да отклонява и звуковите вълни с честота до няколко десетки мегахерца. Стандартните военни сонари, използвани на съвременните подводници, генерират сигнал с честота от 1 до 500 килохерца.
Според учените покритието може да се използва за намаляване на шума, издаван от самата подводница във водата. Новият материал ще помогне и в борбата с кавитацията – образуването на малки мехури във водата при движение с голяма скорост. Пукането на тези мехури е свързано с шум, който може да се засече от вражески подводници.

В Илинойския университет твърдят, че техният материал може да се използва не само при производството на подводници, но и в медицината и образованието. Например покритието ще позволи да се подобри акустиката в университетските аудитории, както и да се защитят важни органи на пациента при ултразвукови изследвания.

Учените работят над материала от 2007 г. Кога точно новото покритие ще влезе в серийно производство, още не е ясно, пише Lenta.ru.

Няма коментари:

Публикуване на коментар