четвъртък, 20 януари 2011 г.

Европейският парламент прие доклад за Черноморския регион

ekipnews.com
Докладът за Черно море на румънския депутат от групата на ЕНП Траян Унгуреану бе приет на заседанието на Европейския парламент в Страсбург, предаде кореспондентът на телевизия "Европа" Маргарита Ралчева. Целта му е да подкани Комисията и Европейската служба за външна дейност да изработят нова Статегия за Черноморския регион, а след това чрез мониторинг да следят за стриктното й изпълнение.


В доклада се подчертава стратегическото значение на тази част на Европа както за политическата, така и за енергийната сигурност на ЕС, поради което е необходимо да се осигури траен мир в съседните страни. Затова се настоява Катрин Аштън да убеди Русия да изпълни шестте точки от плана „Саркози“ за стабилизиране и разрешаване на конфликта в Грузия.

Сред поставените задачи са засилване на системите за наблюдение, публичното оповестяване на продажбата на оръжия и морски военни действия, борба срещу трансграничната престъпност и трафика на наркотици и хора, както и по-строга охрана на границите. Отбелязани са и увеличените инциденти в морето, при които има човешки жертви и щети за околната среда, както и неспособността на държавите с излаз на Черно море да провеждат координирани и успешни спасителни операции.

В доклада е описано всекидневното нарушаване на правата на човека в окупираните Южна Осетия и Абхазия и се изисква реакция от страна на екипа на Катрин Аштън. Само чрез мир и спокойствие в региона могат да се осигурят и безпроблемни доставки на газ за Европа. Затова евродепутатите призовават Комисията да сключи споразумения с потенциалните държави доставчици за газопровода "Набуко" до края на 2011 година.

Според тях трябва да се модернизира пътната инфраструктура в Черноморския регион и да се осигурят връзки с европейските транспортни коридори, както и да се приеме обща нормативна рамка, която да насърчи създаването на
прозрачен и конкурентен пазар на природен газ.

Не на последно място се казва, че България, Румъния и Гърция, като държави от региона и в същото време членки на Европейския съюз, имат огромно значение за успеха на политиката му.

Няма коментари:

Публикуване на коментар