понеделник, 10 януари 2011 г.

Четирима души са загинали при наводнения в Австралия

Двама души загинаха в австралийския град Туумба, на 126 км западно от столицата на североизточния щат Куинсланд - Брисбън, заради рекордно тежките наводнения в страната, предадоха световните агенции.

Освен това петима души са в неизвестност в града, където заради проливните дъждове по улиците на места се образуваха двуметрови вълни, които отнесоха коли, заляха мост и събориха сграда.

Спасителен хеликоптер е изпратен в Туумба, който е с население 90 000 души. Най-малко четири са общо жертвите в Австралия, от които две деца, от проливните дъждове и наводненията. Щатският премиер на Куинсланд Ана Блай обяви, че осемметрова водна вълна преминава през ниските райони от Туумба на изток към столицата Брисбън.

Жителите на Брисбън, третият по големина град в Австралия с население от 2 милиона души, укрепяват домовете си с чували с пясък заради прииждащите води.

Заради започнали от Коледа тропически дъждове Австралия страда от най-тежките наводнения в страната за последните 50 години. 200 000 души са засегнати, близо 4000 са евакуирани, около 1200 къщи са наводнени, а близо 11 000 са пострадали в някаква степен от пороите. От началото на наводненията общо петима души са загинали, съобщава БТА.

Двадесет и два града в Куинсланд са сякаш отрязани от света - пътищата са залети, търговията е нарушена. Пострадал е износът на въглища заради спирането на работата в мините, откъдето идват 35 процента от австралийския износ на въглища, възлизащ на 259 милиона тона. На Австралия се падат две трети от световния износ на коксуващи се въглища, които се използват при производството на стомана. От наводненията са засегнати и реколтите от пшеница, памук и захарна тръстика. Наводненият район е с площ колкото Франция и Германия взети заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар