понеделник, 10 януари 2011 г.

Продължава строежът на дигата в Лом

Снимка: Preslav

След прекъсване от година и половина изграждането на защитната стена от Дунав при Лом продължава, съобщи кметът на града Пенка Пенкова. Преди дни тя подписа договор с новия изпълнител - строителната компания „Главболгарстрой“. Тя трябва да завърши изграждането на дигата, което започна през 2007 година.

Първоначалният избран от МРРБ изпълнител - софийската фирма „Росилекс“, бе отстранена от проекта. През 2010 бе обявен нов конкурс, спечелен от „Главболгарстрой“. Имало е обжалване на резултатите, но то е приключило в полза на спечелилия кандидат.

Лом е единственият български град по течението на Дунав, който няма предпазна стена от реката. При всяко пълноводие водата навлиза в крайбрежните територии - пристанището, градския парк и част от квартал „Боруна“. Изграждането на дигата е планирано от 60 години, но стартира едва след големия потоп от 2006-а. Тогава МРРБ обяви, че отпуска 10 млн. лв. за изграждането на защитната стена с дължина 800 метра. Тя ще пази от наводнение централната градска част на Лом и жителите на крайречния квартал „Боруна“.

Първият изпълнител на проекта - фирма „Росилекс“, на няколко пъти спира работата поради високото ниво на Дунав или липса на специализирана техника. През 2009 г. дейностите са преустановени за дълго. Ако реката падне под 5 метра, новият изпълнител ще започне работа веднага, поясни Пенка Пенкова.

Досега от стената са изградени основите, които са от метални елементи и по този начин се правят за първи път у нас. Върху тях е изградена и бетонна ивица. Предстои надграждането и със специални стени от стъклопакети. Те трябва да запазят изгледа от града към реката.

Със защитната дига се спират и свлачищни процеси в квартал „Боруна“, чиито къщи се движат към реката. С нея се отвоюва голяма територия от градския парк, която е ерозирана от водата. За обновлението на парка се работи по друг проект, в който общината е бенефициент. За досегашното изграждане на стената са вложени 7 млн. лв. За продължението общината е получила целеви средства в размер на 4.3 млн. лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар