неделя, 16 януари 2011 г.

Гълфстрийм се придвижва на север

Морска царевица (Primnoa resedaeformis), чийто ендоскелети нарастват с нов слой всяка година, са били използвани за документиране на промените в нивата на азот във водата край бреговете на Нова Скотия. Снимка: Fisheries and Oceans Canada

Проучването на дълбоководни корали показа, че в седемдесетте години на миналия век топлото течение край източните брегове на Канада се е иземестило на север.

Геолозите в мащабен международен проект обърнали внимание на район от Атлантическия океан до бреговете на Нова Шотландия. Там постъпващите от север хладни води на Лабрадорското течение се срещат с топлия Гълфстрийм и в областите на тяхното смесване се създава процъфтяваща екосистема.

Признаци за нарушение на баланса между Гълфстрийм и Лабрадорското течение са открити още преди няколко години при анализ на съхранили се в дълбоководни отложения останки на микроорганизми. Специалистите, обаче, са установили само, че измененията са станали в последните 150 години. "Възможностите на тази методика се ограничават от самите обитатели на океана, които се намесват в естествения процес на седиментация и нарушават структурата на отложенията" — пояснява водещият автор на разработката Оуен Шерууд (Owen Sherwood).

Групата на Шерууд избрала друг метод, фокусиран на изучаването на горгониеви корали. Те живеят много дълго и извличат азот от водата, документирайки взаимодействията между двете течения, имащи различни изотопни характеристики.

Измерени са соотношенията на изотопите 15N/14N в аминокиселини от коралите. Постепенното нарастване на техния ендоскелет дава възможност да се проследи промяната в състава на водите през последните 18 века.

По съобщение на авторите, влиянието на Гълфстрийм забележимо нараства в началото на 70-те години на миналия век, при това събитието може да се нарече уникално. Учените, разбира се, го свързват с глобалното изменение на климата, но оценявайки значимостта на измененията не бързат да правят изводи, опирайки се само на данни от неголяма област в океана.

Пълен доклад ще бъде публикуван в Proceedings of the National Academy of Sciences.

Няма коментари:

Публикуване на коментар