неделя, 16 януари 2011 г.

Етна - Италия


Етна е най-високият и най-активен вулкан в Европа. Надвиснал над град Катания на остров Сицилия, той се издига от около 500 000 години и е в разгара на поредица от изригвания, която започна през 2001 година. Вулканът е имал различни стилове на изригване, включително и разрушителни експлозии и обемни потоци лава. Повече от 25% от населението на Сицилия живее на склоновете на Етна и той е основният източник на приходи за острова - от селско стопанство (поради богатата си вулканична почва) и от туризъм.

Карта: къде е Етна?

Карта на разположението на Етна на източния бряг на Сицилия. Карта от Geology.com и MapResources. В близост са вулканите Стромболи, Везувий . . .

Етна: плейт тектоника

Етна е свързан с подпъхване на Африканската плоча под Евроазиатската плоча, от което също се образува Везувий и Кампи Флегреи, но е част от различна вулканска дъга (Калабрийската, а не Кампана). Няколко теории са предложени да обяснят мястото на Етна и еруптивната история, включително рифтинг процеси, гореща точка и пресечна точка на структурните промени в земната кора. Учените все още разискват кое най-добре отговаря на техните данни и използват различни методи, за да градят по-добър образ на земната кора под вулкан.

Опростената тектониката на плочите в напречно сечение, показващи как Етна се намира над зона, формирана при сблъскването на плочите Евразия и Африка. В тази зона е разкъсан прозорец в субдукциращата плоча.
Опростена тектоника на плочите в напречно сечение (от А до Б). Клаудио Faccenna и други, 2007, Геологическо дружество на Америка

Факти за Етна

Местоположение: Остров Сицилия, Италия
Координати: 37.734 о N, 15.004 E о
Надморска височина: 3330 м
Вулкански тип: Стратовулкан
Последното изригване: Активен
Вулкани в близост: Стромболи, Везувий

Етна: история на ерупциите

Изригвания на Етна са документирани, тъй като 1500 г. пр. Хр. изригванията прогонват хората, живеещи в източната част на острова, които мигрират към западния край. Вулканът е имал повече от 200 изригвания от тогава, въпреки че повечето са умерено малки. Най-мощното записано изригване на Етна е през 1669, когато при експлозията са унищожени части от високите райони и потоците лава от пукнатина на склона на вулкана достигат до морето и град Катания, на около десет километра от града. Това изригване е впечатляващо с един от първите опити за контрол на пътя на течащата лава. Жителите на град Катания изкопават канал, който извежда лавата далеч от домовете им, но когато отклонения от лава застрашават село Патерно, жителите на тази общност изпъдили катанците и ги принудили да се откажат от усилията си. Едно изригване през 1775 г. произвело много топъл материал и разтопило снега и леда на върха. Изключително мощно изригване през 1852 г. с изтекли повече от 2 милиарда кубически метра лава обхванало повече от три квадратни мили по фланговете на вулкана в потоците лава. Най-дългото изригване на Етна започнало през 1979 г. и продължило тринадесет години, а най-новото изригване започна през март 2007 г. и все още продължава.

Ерупция на Етна (30 Октомври 2002 година)
Тъмната струята нараства от върха на вулкана е от пепелен облак. Широкият бял облак от зони с ниска надморска височина е дим, произведени от горските пожари запалени когато горещата лава поток преминава през борова гора. Пепелта и димът са причина да бъдат отклонени и принудително затворени въздушното движение, пътища, училища и предприятия. Снимка на Етна от астронавтите на борда на Международната космическа станция

Ерупция на Етна (30 Октомври 2002 година)
На западния бряг на остров Сицилия струя пепел от изригването се разнася от вятъра в Средиземно море и Либия на над 350 мили. Снимка на Етна от астронавтите на борда на Международната космическа станция

За автора

Jessica Ball е аспирант в катедрата по геология в Държавния университет на Ню Йорк в Бъфало. Нейната концентрация е във вулканологията и тя в момента проучва свиването на купол от лава и пирокластични потоци. Джесика има бакалавърска научна степен от колежа "Уилям и Мери" и е работила една година в Американския геоложки институт в програма за образование. Тя също така пише Magma Cum Laude blog, а в свободното си време обича скално катерене и свирене с различни струнни инструменти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар