четвъртък, 6 януари 2011 г.

Мината със спрения ток редовно бавела плащания

dnes.bg
„Мина Балкан – 2000“, чийто ток бе спрян на 28 декември, а 80 миньори останаха под земята и бяха измъквани през аварийни шахти, системно е бавела плащанията за консумирана електроенергия.

Това съобщи EVN в становище до медиите по случая.

От дружеството посочват, че многократно са изпращали напомнящи и предупредителни писма за закъсняващите плащания и включително са се срещали с ръководството на минната компания.

На 22 октомври 2010 е подписано споразумение за разсрочено плащане на натрупаните задължения, които към този ден възлизали на 76 164,18 лева.

Два месеца по-късно мината не е платила предвидената в споразумението сума в размер на 17 164 лева. Така се е стигнало до ситуацията, при която EVN взема решение за изключване по схема 4 часа без ток/4 часа с ток, което е влязло в сила на 28 декември.

„Това е схема, по която „Мина Балкан - 2000” ЕАД е изключвана и преди и не представлява новост за компанията“, се посочва в съобщението на EVN.

От електроразпределителното дружество уточняват, че изводът, който захранва помпите и вентилаторите в мината с оглед на безопасното функциониране на съоръженията, е останал включен.

ЕVN не са уведомявани за бедстващи миньори, допълват от компанията. От там са категорични, че действията им са насочени към гарантирането на безопасността на миньорите и същевременно към спазването на подписаното споразумение.

Електрозахранването на мината е възстановено на 3 януари, след като забавената сума е била платена.

Припомняме, че във вторник в отношенията между „Мина Балкан – 2000“ и EVN се намеси и министърът на енергетиката Трайчо Трайков.

След като се срещна с представители на двете компании, той обяви, че неуредените междуфирмени отношения не трябва да застрашават живота и сигурността на хората.

Инспекцията по труда пък ще направи проверка за спазването на трудовото законодателство в мината, която не е осигурила втори независим алтернативен източник на електрозахранване – нещо, което е посочено в правилата за безопасност на труда в мините.

Няма коментари:

Публикуване на коментар