сряда, 5 януари 2011 г.

Поскъпването на долара натежа върху производителите на суровини

darikfinance.bg
Най-големият производител на злато, Newmont Mining (NEM:xnys), загуби 3.3 процента от стойността си. Спадът в цената на компанията бе продиктуван от спекулациите, че възстановяването на световната икономика ще намали търсенето на благородния метал. Вчера златото регистрира най-големия си дневен спад за последните шест месеца.

Най-големият световен производител на мед, Freeport-McMoran (FCX:xnys), също записа негативна сесия. Компанията загуби 0.7%, след като повечето производители на цветния метал се сринаха с около 0.5 на сто. Слуховете, че производителите имат достатъчно запаси, за да посрещнат нуждите си, се отразиха неблагоприятно върху цената на медта, както и на компаниите производители.

Една от най-голямите компании производители на алуминий, Alcoa Inc. (AA:xnys), се покачи с 4.6%. Компанията успя да достигне 16.52 долара за акция. Това беше и най-добре представилата се компания през изминалата сесия сред компонентите на Dow Jones. Според анализатори, през 2011г. ще има повишено търсене на алуминий. Прогнозите са аргументирани с увеличаващото се търсене на автомобили и самолети, както и нуждата от алуминий при жилищното строителство.

Няма коментари:

Публикуване на коментар