четвъртък, 6 януари 2011 г.

Започва разследване за смъртта на двамата миньори

dariknews.bg
Окръжната прокуратура в Пловдив започва разследване по случая в рудник Джурково, община Лъки, където загинаха двама миньори, съобщи говорителят на прокуратурата Галин Гаврилов.
Образувано е следствено дело за причиняване на смърт на повече от едно лице поради незнание или немарливо изпълнение на занятия, които представляват източник на повишена опасност, обясни прокурор Гавраилов. По думите му още от снощи се извършват всички необходими процесуално-следствени действия -оглед на местопроизшествието и разпит на свидетели.

По първоначлани данни смъртта на 43-годишния Славчо Асенов от Първомай и 48-годишният Димитър Башев от Лъки е настъпила в резултат на контузно-разкъсни рани вследствие на взрив от остатъчни невзривени материали в работните отвори на забоя, потвърди пред Дарик директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов. Двамата мъже са застъпили на смяна вчера в 16 часа и е трябвало да разчистват и извозват руда в минна галерия. Около 20.30 часа техен колега ги е открил мъртви. Служители на Главна инспекция по труда-София извършват допълнителен оглед в мината.

На извънредно заседания на общинския съвет в Лъки тази сутрин е взето решение за двудневен траур в града. Общината ще подпомогне с по 500 лева семействата на загиналите, каза кметът на общината Красимир Манов.

Инспекцията по труда в Пловдив е започнала от снощи проверка по случая и в момента има екипи на място, съобщи директорът Атанас Чернаев.Целта е да се установи кой какви нарушения е допуснал да се стигне до този трагичен инцидент, допълни той. Резултатите от проверката ще станат ясни утре следобед и ли в началото на следваща седмица, съобщи още Атанас Чернаев.

От ръководството на фирма "Лъки Инвест Джурково" съобщиха, че загиналите миньори са били едни от най-опитните работници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар