петък, 14 януари 2011 г.

Крокодилите не са "живи фосили"?

ekipnews.com
Многообразието на круротарзите — предци на съвременните крокодили. Иллюстрация: Arthur Weasley

Според група учени, базирани на ново откритие, крокодилите повече не бива да бъдат наричани "живи фосили", писа статия в Би Би Си. Смяташе се, че членовете на крокодилското семейство са се променили много слабо от праисторическо време насам, но анализът на нов фосил показва, че тези същества всъщност произлизат от съвсем различна група предшественици.

Наскоро откритите нови прадеди включват същества с големината на котка, гигантски суперкрокодили и широконоси животни с вегетариански навици.

Днешните крокодили са приспособени към воден начин на живот, имат дълги муцуни, силни опашки и смазващо силни челюсти. Обратно на тази представа, учените сега смятат, че предшествениците им от разнообразната група влечуги са притежавали съвсем различна телесна структура.

Преди около десетилетие учените откриха странният крокодиловиден звяр Simosuchus clarki и оттогава се борят да го "доизровят" от Мадагаскар. Те вече разполагат със сглобен пълен скелет. Наскоро бе открит негов почти пълен скелет и той раздуха споровете около истинския произход на крокодилите, алигаторите и гавиалите.

Главата и долната челюст на съществото са добре запазени. Учените комбинираха техните данни с тези от компютърно-томографския анализ на най-запазените кости и реконструираха костите цялата глава в такива детайли, че включиха и каналчетата на най-фините нерви и кръвоносни съдове.

Симосухусът се е различавал от другите крокодилоиди с тъпата си муцуна, къса опашка и прилично на танк туловище. поради късите му челюсти и относително слаби, листовидни зъби, учените смятат, че той не е бил в състояние да улавя плячката си от ръба на водния басейн, както правят това крокодилите. Вместо това, предполагат експертите, той е живеел във вътрешността на сушата и се е изхранвал с растения в своята относително суха околна среда. това го прави "най-странният" от групата на крокодилоидите, преживяла досега отпреди 66 милиона години.

През миналата година палеонтолозите изровиха в Танзания останки от малко крокодиловидно същество, чийто зъби приличат на тези на бозайниците. Необикновените зъби на "котковидния" крокодил се различават от коничните зъби на съвременните му наследници, предназначени за разкъсване и раздробяване. на другия край на скалата на големината, скелетът на 8-тонен гигантски крокодил, открит още през 2001 година, продължава да разпалва научния спор.

Няма коментари:

Публикуване на коментар