петък, 21 януари 2011 г.

„Тошиба” иска да построи в България една от най-големите слънчеви електроцентрали в света

factor-news.net
С помощта на японската технология България има за цел до 2020 година да осигури 16% от електропотреблението си от възобновяеми енергийни източници

Японската компания „Тошиба” и Токийската електрическа компания ще получат подкрепата на японското правителство, за да построят в България една от най-големите слънчеви електроцентрали в света, предаде АФП.

Електроцентралата ще бъде построена в Ямбол до март 2012, а стойността й ще възлезе на повече от 100 милиарда йени (1,2 милиарда долара). В качеството си на член на ЕС, България трябва бързо да увеличи възобновяемите си енергийни източници, за да намали емисиите въглероден диоксид. ЕС има поставена цел да намали въглеродните емисии с 20% до 2020 спрямо равнището им от 1990.

Очаква се в началото на следващата седмица министъррът на японската икономика и индустрия Банри Кайеда и българския министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков да се споразумеят за подкрепянето на консорциум между „Тошиба” и CEZ. "Вярно е, че Тошиба провежда различни дейности по развиването на слънчевата електроенергия в България", заяви говорител на фирмата. "Но не можем да коментираме по специфичен проблем и още нищо не е решено".

Централата ще стартира с капацитет от около 50000 киловата. Капацитетът й ще бъде увеличаван постепенно до 250 хиляди киловата за 5 години. С помощта на японската технология България има за цел до 2020 година да осигури 16% от електропотреблението си от възобновяеми енергийни източници спрямо сегашните 7%.

Няма коментари:

Публикуване на коментар