сряда, 19 януари 2011 г.

НАСА кани ученици за астронавти

vesti.bg
НАСА и 14 международни космически агенции "предизвикаха" 3700 ученици от 25 града по света да "тренират за астронавти", обяви американската космическа агенция.

Шестседмичният пилотен проект "Мисия X: тренирай като астронавт" цели да научи децата от осем до 12 години на навици като здравословно хранене и физическа активност.

Учениците ще се състезават и за точки в области като научно мислене и работа в екип, докато правят упражнения за сила, издържливост, равновесие и координация.

Заниманията ще се концентрират върху същите видове умения, които астронавтите усвояват, тренирайки за космическите полети, се казва в изявлението на НАСА.

Сред страните, които посрещат екипи за съревнованието, са САЩ, Великобритания, Холандия, Испания, Италия, Франция, Германия, Австрия, Колумбия.

"Част от мисията по изследването на Космоса е да вдъхновим нашата младеж да остава в училищата и да овладява професии в областта на науките и инженерството, за да се продължи важната работа и през XXI век", заяви мениджърът на проекта от НАСА Чарлс Лойд. "Вярваме, че това започва с учениците в началните училища. Надяваме се това международно фитнес предизвикателство да им помогне в това начинание, продължаващо цял живот".

Първата дама на САЩ Мишел Обама също се е посветила на мисията да убеди американските деца и ученици, много от които страдат от затлъстяване, да спортуват и да се хранят здравословно. За каузата тя въртя обръч и скача на въже на моравата на Белия дом, кани деца да садят заедно зеленчуци в двора му. Първата дама бе определена за е най-влиятелната жена в света от миналогодишната класация на сп. "Форбс". То изтъкна нейната кампания Let's Move! (Нека се раздвижим), която се е заела да реши проблема с детското затлъстяване още в това поколение. Благодарение на инициативата водещи производители на храни и напитки обещаха да "съкратят" 1,5 трилиона калории от продуктите си до 2015 г., като заложат на нови рецепти, размери и стоки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар