сряда, 19 януари 2011 г.

"Дънди" получи зелена светлина от екоминистерството за златодобив в Крумовград

dnevnik.bg
"Дънди прешъс метълс" е получила положително становище от министерството на околната среда за златодобивния си проект в Крумовград, съобщи канадската компания. През юни миналата година дъщерната фирма на "Дънди" "Болкан минерал енд майнинг" преработи проекта си за златодобив, елиминирайки поискания по-рано от нея цианиден способ за обработка на рудата.
Новият проект не включва хвостохранилище и ще заема по-малка площ от първоначално планираната в находището Ада тепе край Крумовград. Очакваната инвестиция е около 100 милиона щатски долара и от мината ще се добиват между 800 000 – 1 000 000 тона преработена руда годишно. По оценки на компанията, в находището се съдържат около 25 тона злато. Добивът ще продължи 8-10 години, след което ще бъде направена рекултивация на терените.

Максималният добив на злато от златосъдържащата руда ще бъде 85 %, съобщиха от фирмата, при 96 % чрез цианидния способ. Този вариант беше избран от фирмата след дългогодишни спорове с неправителствени организации, които се опасяваха от евентуални цианидни разливи в бъдеще и след изгубен съдебен спор с екоминистерството за въвеждането на цианидно излужване в другото находище, разработвано от "Дънди" - в Челопеч.

Предстои обществено обсъждане на докладите за екооценките на проекта в община Крумовград и засегнатите села. Дискусиите вероятно ще текат до пролетта, съобщиха от компанията.

Група във "Фейскбук" брани Ада тепе
Природозащитници от региона си сформираха профил в социалната мрежа „Фейсбук”, за да протестират срещу получаването на разрешение за златодобив край Крумовград.
Под името „Кауза за природата, екологията, туризма и археологията” около 90 души изразяват мнение против златодобива в Крумовград от страна на Канадската компания "Дънди прешъс метълс" и получаването от фирмата положително становище от екоминистерството за златодобив на Ада тепе.
Рудникът при Ада тепе е най-ранно датираният за златодобив на територията на Европа, което го прави важен паметник не само от национално, но и от международно значение. Според проф. Албрехт Йокенхьофел от университета в Мюнстер находището е снабдявало Троя и Микена с ценния метал. Според Омир траките участват в Троянската война с позлатени оръжия. Доскоро това се смяташе за легенда или преувеличение, но находките от рудника край Крумовград доказват, че разказът на Омир може и да е достоверен. Следите от древно рударство са разположени във високите части на Ада тепе от надморска височина 380-400 м до върха /492 м/, се казва в посланието на организаторите на интернет протеста.

ИНВЕСТИЦИЯ ЗА 5 г. ИЛИ ТРАЙНА ТУРИСТИЧЕСКА ДЕСТИНАЦИЯ?

Според организаторите на протеста, културно-историческите дадености на област Кърджали като „Перперикон” и „Татул” и евентуално ”Рудник за добив на злато от късната бронзова епоха”, разположен на Ада тепе, предразполагат развитие на туризма в средносрочен и дългосрочен план.

Преценете кое е по-важно - инвестицията за 5 години и дългосрочната визия за развитие на област Кърджали и община Крумовград като туристическа дестинация, питат природозащитниците.

Няма коментари:

Публикуване на коментар