понеделник, 3 януари 2011 г.

Китай вече може да рециклира ядрено гориво

dnevnik.bg
Китайски учени са направили "пробив в преработването на отработено ядрено гориво", което би решило проблема на Пекин с изчерпващите се запаси на уран, съобщи Ройтерс, позовавайки се на китайската държавна телевизия.

"С новата технология съществуващите доказани запаси от уран в Китай могат да бъдат използвани 3000 години", гласи телевизионният репортаж. Страната притежава 171 400 тона потвърдени уранови резерви. При сегашните технологии и темп на производство те биха стигнали за не повече от 70 години.

Новият метод, разработен и тестван от Националната ядрена корпорация (CNNC) в пустинята Гоби, позволява повторна употреба на отработено гориво чрез извличане на годните съставки. Според Би Би Си изследователският екип е работил по нововъведението цели 24 години.

Възстановяването на уран и плутоний от използвано гориво подхранва надеждите на Русия, Франция, Великобритания, Индия и Япония за развиване на ядрената енергетика въпреки топящите се ресурси. Рециклирането може да осигури работата на ново поколение реактори и ще намали вредните отпадъци от атомните централи. Всяка държава разглежда технологията като промишлена тайна и затова не я споделя.

Приложението на технологията е рисковано заради високата цена, разпространението на високоактивни материали и безопасността на процеса, алармират учени.

В момента в Китай работят 12 атомни реактора с обща мощност 10.15 гигавата. До 2020 г. властите в Пекин се надяват да достигнат поне 40 гигавата инсталации, за да намалят зависимостта от въглеводородните горива. Без обявената днес технология до десет години азиатската държава би внасяла 60% от урана за електроцентралите си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар