понеделник, 3 януари 2011 г.

80 миньори зарязани под земята за неплатен ток

24chasa.bg
Заради изравнителна сума от 1020 лв. ЕВН остави 80 миньори на 2 км под земята.

На 28 декември в 14 ч енергоразпределителното дружество без предупреждение спряло тока на мината по време на работа.

Това съобщи зам.-изпълнителният директор на мина "Балкан 2000 - Твърдица" ЕАД Христо Сосеров.

Хората останали в студените забои мокри, кални, без вентилация, заплашени от избухване на газ гризу.

"Обаждахме се в EВН, молихме ги да не застрашават хората. Те обаче отсякоха, че ток ще има, когато внесем 1000 лв. Всеки месец им плащаме 35 000- 40 000 лв. консумация, не знам откъде се появи тази изравнителна сума от лихви. Докато спасим хората и се разправяме за тока, банките затвориха и едва вчера в първия работен ден внесохме парите. Целият свят се тревожеше за миньорите в Чили, а при нас 80 човека можеше да останат завинаги под земята", обясни Сосеров.

Спасителен отряд успял за 4 часа да изведе работниците със стълби през вертикалните шахти. Мината не работила 2 дни, а от нейните въглища зависи работата на "Топлофикация" - Габрово.

Забоят е на 1,5 км от повърхността. Има наклонена шахта, после хоризонтална и вертикална. Там има електрически асансьор на 2 етажа, с който се изкарват навън работниците след смяната. При инцидента използвахме аварийните стълби, разказа Иванка Пейчева - началник на участъка.

Добре поне, че близките на миньорите не бяха научили за проблема, иначе тук щеше да стане митинг. Но смяната е от 10 до 17,30 ч, затова семействата късно разбраха, уточни тя.

Спре ли електрозахранването, спира вентилацията на рудника. Мината става опасна заради възможно внезапно избухване на въглища и газ.

Работниците знаят, че в такава ситуация по най-бързия начин трябва да излязат навън.

"Подготвени са за критични моменти, не се поддадоха на паника, но имаше сериозно напрежение, което можеше да не се случва", добави Иванка Пейчева.

Миньорите са от Твърдица, Шивачево и близките села Новачево, Бяла Паланка, Жълт бряг, Градско.
Росица Сандулова

Няма коментари:

Публикуване на коментар