понеделник, 17 януари 2011 г.

Китай изсмуква световните ресурси

DarikFinance.bg
Китайски геолози са открили огромни находища от нефт и газ в шелфа на северната част на Южнокитайско море, като са сигурни за 38 нови басейна на суровините, съобщава Reuters.
За околностите на находищата Сонгляо в североизточен Китай, Ин'е в северозападен Китай и Цингтанг в Тибетското плато също е установено, че са богати на петролни и газови ресурси.

Освен това в Синдзян-уйгурския автономен регион в северозападната част на Китай са открити 192.7 милиарда тона запаси от въглища и четири нови уранови мини.

В същото време Пекин постига значителен напредък и в намирането на нови източници на енергия. Залежи от природен газ хидрат са установени за първи път в северния регион на Южнокитайско море и в замръзнали почви в планината Цилян.
Открита е и мина с 2.46 милиона тона литиев карбонат, разположена в Тибетския автономен район в югозападната част на Китай, разработването на която ще намали разходите за производство на литиеви батерии.

Благодарение на бързия икономически растеж на Китай през последните 10 години, потреблението на енергия в страната се развива бързо и тя става все по-зависима от вноса.

В момента Китай е най-големият консуматор на въглища, стомана, алуминий, мед и цимент. За повече от половината нефт, желязо, около 70 на сто от медта и 64 на сто от потреблението на силвинит, сега се разчита на внос, според данни, оповестени от Министерството на земята и ресурсите.

Благодарение на усилията на геолозите, новите ресурси, установени в последните 10 години вече възлизат на около половината от всички ресурси, намирани в Китай за последния половин век, и ръста на обемите от нови ресурси, откривани всяка година, надминава ръста на потреблението.

Така например, в края на миналата година, наличните резерви на желязо и алуминий в Китай нарастват съответно с 41 процента и 39 процента в сравнение с нивата през 1999 година. Въпреки това, Китай ще продължи да изпитва ресурсни затруднения в бъдеще.

Ето защо Пекин през следващите пет години ще търси по-тясно международно сътрудничество в областта на геоложките работи, като планира да създаде глобална база данни за добива и наличието на ресурси, с която да помогне на китайските предприятия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар