вторник, 4 януари 2011 г.

Брюксел може да ни съди за замърсения въздух

profit.bg
Европейската комисия може да даде България на съд заради замърсения въздух, който дишаме. Големите градове у нас надвишават многократно нормите за запрашеност. Това показват данните на Министерството на околната среда и водите.

Общините нямат собствен анализ какво замърсява въздуха най-много. Затова от екоминистерството са им възложили да направят проверки и да се установи в кои сектори са основните замърсители. Така ще могат да се изготвят програми за очистване на въздуха. Най-замърсен е въздухът в градовете Видин, Пловдив, Монтана, Перник, Горна Оряховица. Допустимите норми на запрашеност са с много по-драстични отклонения през зимата:

Битовото отопление допринася с около 50% от общото запрашаване, каза Георги Михайлов, експерт, МОСВ. В един от най-прашните градове у нас - Пловдив, пробите показват всекидневно превишение на нормите. Нагледно показано този бял филтър след 24 часа променя цвета си на черен. Освен твърдото гориво, с което се топлят пловдивчани, за мръсния въздух има и други причини:

„Хората няма къде да паркират и паркират направо в тревните площи и в калта, после пренасят тази кал по улиците и се вдига на прах", обясни Христо Ангелов,-Лаборатория за измерване на въздуха.

Другият проблем е превишението на азотни оксиди, което се наблюдава по натоварените кръстовища. От община Пловдив обещават да актуализират програмата си за качеството на въздуха. Тя трябва да бъде готова до два месеца. България трябва да представи пред Брюксел програми за изчистване на проблемните градове.

"Следващата стъпка е да отидем в съда, това не е нещо, което искаме да направим, но е нещо, което трябва да стане, за да защитим гражданите и да защитим околната среда. България не е единствената страна, има поне още 19 които имат подобни проблеми в съюза. Всички взимат мерки, но за съжаление не достатъчно бързо", коментира Джо Хенън, говорител на еврокомисаря по околна среда в ЕК. Само на три места у нас не е засечено замърсяване с прах. Най-чисти се оказват Девня, селата Ръжена и Остра Могила в старозагорска област.

Няма коментари:

Публикуване на коментар