вторник, 4 януари 2011 г.

Неуредици между фирми блокирали 80 миньори под земята

news.bg
Неуредени междуфирмени отношения не трябва да застрашават живота и сигурността на хората.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на среща с представители на "Мина Балкан 2000" и на електроразпределителното дружество EVN.

Срещата се проведе по изрично настояване на министър Трайков във връзка с въвеждането на 4-часов режим на електроснабдяване в мината, заради неизплатени задължения.

Спирането на тока на 28 декември 2010 г. остави под земята 80 миньори, които са били на смяна.

Заради липса на задължителното алтернативно захранване, те бяха изведени аварийно през вертикални шахти.

"Независимо от отношенията между фирмите, сигурността на хората е на първо място.", категоричен бе министър Трайков.

Той окачестви случая като абсурден инцидент и поиска гаранции, че подобна ситуация няма да се повтори.

Министър Трайков настоя да бъде въведен механизъм за известяване, който да позволява навременно и безопасно извеждане на миньорите от мината и получи уверение, че такъв ще бъде прилаган при евентуални следващи прекъсвания на подаването.

Същевременно Инспекцията по труда ще провери спазването на трудовото законодателство в Мина Балкан 2000, която не е осигурила втори независим алтернативен източник на електрозахранване, съгласно Правилника за безопасност на труда в мините.

Припомняме, през август 2009 година ЕVN Bulgaria пристъпи към изключване на електрозахранването на "Мина Балкан 2000" АД и на "Мина Черно море Бургас" ЕАД.

Причината отново бяха неплатени задължения за консумирана електроенергия, съобщиха от дружеството. Задълженията на двете предприятия за потребено електричество възлизаха на 208 600 лева.

Няма коментари:

Публикуване на коментар