понеделник, 17 януари 2011 г.

Полярниците ни остават блокирани заради стачките в Чили

cross-bg.net
Заради масовите синдикални стачки в Чили двете групи български полярници четвърти ден продължават да бъдат блокирани в Пунта Аренас и Рио Галегос в южната част на страната. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев, който е в Рио Галегос заедно с част от своите колеги.

„Все още нямаме никаква яснота, тъй като границата все още е затворена. Затворени са както пътят към Пунта Аренас, където ние трябваше да се качим на бразилски самолет, така и към Ушуая (Аржентина), което е най-южния град в Огнена земя”, разказа той.

Информационна агенция КРОСС припомня, че миналата седмица правителството на президента Себастиян Пинера повиши цената за газа със 16,8%, което предизвика масови прояви на недоволство. В резултат протестиращите блокираха пътищата и затрудниха хиляди туристи да напуснат страната. Конфликтът се задълбочи, след като днес синдикатите в цяло Чили обявиха стачка в подкрепа на исканията на провинция Магеланов проток.

Проф. Пимпирев е успял да се свърже с капитана на испанския кораб „Лас Палмас”, който се намира в Пунта Аренас и след ден потегля за Антарктида. „Евентуално можеха да ни вземат от Ушуая, но за жалост пътят до там е затворен.”, каза професорът.
С „Лас Палмас” пътува група от Испанската антарктическа програма и българите се надяват испанските им колеги да намерят място и за тях. „Говорихме с капитана. Той в момента преговаря с адмиралтейството в Испания, да му разрешат да ни вземе, защото корабът е пълен с испански полярници, а ние сме 8 души и ще бъдем допълнителен товар, което може да застраши безопасността на плаването му през Пролива Дрейк. Все пак обаче ситуацията е доста екстраординарна и може би ще му разрешат да ни вземе”, надява се проф. Пимпирев.

Заради блокираните граници и пътища обаче българите са принудени да чакат.
„Успяхме да наемем един микробус, с който ще потеглим веднага щом се отвори границата. Нормалните автобуси ще бъдат пускани по-трудно и ще закъснеем много”, каза още Христо Пимпирев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар