понеделник, 17 януари 2011 г.

Най-лекият в света твърд материал, “замразен дим”, става още по-лек

GreenTech.bg
Изследователи са създали нова аерогел, който се гордее с невероятна сила и невероятно голяма площ. Наречен “замразен дим” заради полупрозрачния си външен вид, този аерогел се произвежда от гел, в който течната съставка на гела е заменена с газ. Резултатът е най- лекият възможен твърд материал.
Новият аерогел MCNT може да се използва в сензори за откриване на замърсители и токсични вещества, химически реактори, както и електронни компоненти.

Аерогелът MCNT е базиран на въглеродни нанотръбички. Въпреки че традиционно аерогеловете се произвеждат от силициев диоксид, метални оксиди, полимери и въглеродни материали и вече се използват за топлоизолация на прозорци и сгради, ракети за тенис, гъби за почистване на нефтени разливи и други продукти, то малцина учени досега са имали успех в създаването на аерогелове от въглеродни нанотръбички.

С плътност от едва 4 mg/cm3 този аерогел е гъвкав и разтеглив, радват се неговите създатели. Освен това е отличен проводник на електричество, което го прави идеален за сензорни приложения и му дава потенциал да бъде използван в електрониката.

2 коментара:

  1. Колко напредват технологиите с какво светкавично темпо не напразно има толкова завършили ученици,които искат да заминат за чужбина и да учат за учение и физици или за химици.Това че може да се използва в сензори за откриване на замърсители и токсични вещества и какво ли още не.Добре е че се правят неща,които са свързани с нашата по безопасна околна среда и да можем да живеем с по малко прах,от която обаче няма спасение.Надявам се да ни пишете пак,понеже често ви посещавам блога ви е страхотен.

    ОтговорИзтриване
  2. Дори не бях чула, че има подобно замразено нещо с което се експериментира и възможно ли е изобщо нещо такова да има каквато й да е било тежест.Какви ли не технлогии измисляме ние хората, за да открием всичко с което да си помагаме в този свят и да успеем поне малко да го разберем .Надявм се да ни информирате когато стават такива открития.Дори е идеален проводник, какво ли ще правим слд още десет години.

    ОтговорИзтриване