четвъртък, 20 януари 2011 г.

Скритата страна на събитията, които промениха света

cross-bg.net
Дългоочакваната книга "Шоковата доктрина" на едно от най-популярните лица на глобалното движение за социална справедливост - канадката Нейоми Клайн - излиза най-сетне на български език. Представянето на книгата е на 22 януари (събота) от 11:30 ч. в книжарница "Хеликон-Витоша". За проблематиката на текста ще говорят Валери Найденов, Румен Леонидов и Драгомир Тачев.

Денят е избран нарочно, за да могат да се съберат част от български алтерглобалисти, взели активно участие в подготовката на книгата, ангажирани тясно и със световното движение за алтернативна глобализация.

Нейоми Клайн е сред най-популярните лица на глобалното движение за социална справедливост, станало световноизвестно покрай протестите срещу Световната търговска организация през 1999 г. в Сиатъл. У нас тя е известна и с другите си две книги. В първата от тях - „Без лого" - тя анализира феномените на рекламната индустрия и консуматорската култура в развитите страни, както и експлоататорските фабрики в Югоизточна Азия. „Без лого" стана настолна книга за алтерглобалисткото движение. Втората ѝ книга - „Огради и прозорци" - е сборник от текстове, отразяващи масовите протести в цял свят против организациите, символ на корпоративната глобализация. По думите на авторката тази книга е от фронтовата линия на дебата за това каква глобализация искаме - на корпорациите или на хората. Нейоми Клайн не се страхува да застане на страната на хората.

„Шоковата доктрина" е най-новата и определено най-добрата ѝ книга - резултат от дългогодишно задълбочено проучване, равностойно на най-добрите научни текстове по темата. Същевременно тя е и образец на журналистическо изследване, разказващо на достъпен език историята на идеологията, която през последните десетилетия определя живота на хората по целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар