сряда, 12 януари 2011 г.

Световният икономически форум: Икономиката няма да понесе нови големи удари

investor.bg
Световната икономика не е „в позиция да понесе нови големи удари", се посочва в доклад на Световния икономически форум (World Economic Forum, или WEF), предаде ВВС.

Докладът, озаглавен Световни рискове през 2011 г., предупреждава, че икономическите неравновесия, силно колебливите цени на стоките и валутите, както и бюджетните дефицити на страните не създават условия за устойчиво развитие.

Друг риск е бързото нарастване на населението, което ще увеличи търсенето на храна, вода и енергия с между 30 и 50% до 2030 г., се посочва в документа.

От WEF посочват, че няма признаци правителствата по света да постигат споразумение за това как да се поддържа икономическия растеж в световен мащаб.

Докладът се публикува преди годишната среща на форума в Давос в края на януари, на която обикновено присъстват над 2000 от най-големите бизнесмени в света, както и политически лидери.

В документа се открояват три рискови групи: проблемите на световната икономика след кризата, когато тя е отслабена от бюджетни дефицити и разходи за издържане на застаряващото население; незаконната икономика, която се поддържа от корупция, организирана престъпност, нелегална търговия; и постоянно растящото търсене на ресурси.

Авторите на доклада подчертават, че докато сривът на Уолстрийт през 1929 г. е оказал ефект на останалия свят чак след месеци, то на колапса през 2008 г. са му били необходими само няколко минути за тази цел.

Все пак докладът завършва оптимистично с очакването, че, осъзнали рисковете, страните и компаниите ще бъдат способни намерят път към „глобалните възможности“.

Няма коментари:

Публикуване на коментар