вторник, 4 януари 2011 г.

Змии и крокодили в наводнена Австралия

vesti.bg
Жители на австралийския крайбрежен град Рокхемптън, който бе откъснат от света заради едно от най-големите наводнения в страната от години насам, бяха предупредени да стоят далеч от водите - не просто за да не бъдат повлечени от тях, но поради нашествието на змии и дори крокодили, съобщава Асошиейтед прес.

Според кмета на града Брад Картър жителите му са видели необичайно много змии, някои от които достигат до 2 м.

Сред тях са силноотровните тайпани, източна псевдоная, черна аспида и др., забелязани да пълзят нагоре по дървета и къщи в търсене на сухо убежище.

Според в. "Къриър мейл" опасността е толкова голяма, че някои хора са взели пушки и са тръгнали на лов за змии с лодки.

Според службата за извънредни ситуации в страната змиите се намират в разможителния си период и при това природно сътресение, извело ги насила от средата им, са особено раздразнителни и опасни.

Говори се и за появата на соленоводни крокодили в река Фицрой, която минава през града. Те трудно се забелязват в мътните води. Местните жители приписват смъртта на много домашни животни, вкл. куче и 15 крави, на глада им.

Край Рокхамптън са забелязани и хиляди отровни жаби, а властите предупреждават и за нашествие на мухи и комари, пренасящи зарази. Кметът е категоричен, че сигурността на онези, които влизат във водите, не може да бъде гарантирана.

Големи части от града са под вода, чието ниво продължава да се покачва, като през следващите 24 часа се очаква пик на потопа.

Стотици души бяха евакуирани от домовете им по река Фицрой, която преля и наводни къщи и офиси. Въздушните и железопътни връзки с града са прекъснати, като единственият достъп остава само един главен път, както и разбира се с хеликоптер.

Огромните наводнения в североизточната част на Австралия опустошават реколтата и нарушават производството на мините, предизвиквайки поскъпване на суровините, което може да се отрази на икономическия растеж на страната, прогнозират пък икономисти пред Франс прес.

Наводнените райони са с площ колкото териториите на Франция и Германия взети заедно. Най-засегнати са земеделието и миннодобивната промишленост, но също така и туризмът и малките предприятия.

Работата е спряна в 75% от каменовъглените мини в щата Куинсланд, който осигурява половината от световните доставки на коксови въглища за металургията, посочи министър-председателката на щата Ана Блай.

Според нея спирането на работата в мините ще има значително отражение в дългосрочен план не само на национално, но и на международно равнище.

Наводненията, които засягат над 200 хил. души, предизвикват поскъпване на суровините като въглищата и пшеницата. Производството на въглища в Куинсланд пострада още през септември заради лошото време, така че още тогава производителите са използвали запасите си, посочва анализаторът от "Ар Би Ес Морганс" Том Сартър.

Наводненията през 2008 г. в същия щат доведоха до спад на производството на въглища с 15 млн. тона. Този път обаче мащабите на бедствието са два пъти по-големи, отколкото преди две години. През 2008 г. тон въглища от Куинсланд достигна 305 долара. Сега суровината поскъпна от 225 на 253 долара на тон за три седмици, като се очаква тази тенденция да продължи.

Икономистите очакват наводненията да се отразят на икономическия растеж в краткосрочен план, макар все още да е рано да се изчислят цялостно мащабите им.

Но докато селскостопанският сектор ще пострада от загуба на реколтите, миннодобивната промишленост ще понесе само забавяне на производството. Водата от мините ще трябва да се изпомпа и работата ще се възобнови - въглищата са си там, не са изчезнали като житото, подчерта Алън Остер, икономист от банка "Ен Ей Би".

Според него за 12 месеца щетите могат да достигнат около 0,6% от брутния вътрешен продукт. Отстраняването им обаче се очаква да стимулира икономиката - ще трябва да се подменят мокети, завеси, ще бъдат необходими големи ремонти, обръща внимание друг икономист. Според него в краткосрочен план бедствието ще има отрицателно отражение, но в по-дългосрочен трябва да се разчита на възстановителните дейности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар