понеделник, 3 януари 2011 г.

Мащабно измиране на риба в река Арканзас породи опасения за разпространението на болест

03 януари 2011 | 06:55 | Агенция "Фокус"
Властите в американския щат Арканзас разследват причините за смъртта на около 100 хиляди риби в североизточната част на щата, предаде Си Ен Ен.

Засега хипотезата за причината на бедствието е болест. Умрелите животни са разпръснати по протежението на 20 мили по крайбрежието на река Арканзас, близо до окръг Озарк.
Според специалистите мащабът на явлението говори за разпространението на някаква болест сред рибите.

В същото време, отново в Арканзас, около 5000 косове са паднали мъртви от небето малко преди полунощ в новогодишната нощ. Властите очакват тестовете, които ще покажат каква е причината за смъртта на животните.

Първите съобщения за паднали от небето мъртви птици били получени късно на 1 януари.

Птиците имат следи от физически наранявания. Едната от версиите е ятото да се е било ударено от мълния или от градоносен облак на голяма височина. Другата е птиците да са се уплашили от новогодишните фойерверки и да са умрели от стрес.

Част от умрелите птици ще бъдат изследвани, за да се установи причината за смъртта. От агенцията за дивата природа казаха, че подобни неща са се случвали и на други места в Щатите. Обикновено обаче тестовете не са помогнали да се излезе с окончателно заключение за причините на масовия мор.

Умрелите птици били само дроздове – други нямало

Специалисти по опазване на природата и орнитолози се губят в догадки, опитвайки се да определят причините за масовата гибел на повече от хиляда дрозда в събота в градче в щата Арканзас. Според жителите на Биб в първия ден на новата година от небето буквално валял дъжд от черни птици. Интересното е, че умрелите птици били само дроздове – други нямало. Според един от орнитолозите по птиците са открит телесни наранявания, които може да са предизвикани от мълния или от град на голяма височина. Други обясняват гибелта на пернатите с шума от бомбичките и фойерверките. Не се изключва и версията за отравяне. Няколко десетки мъртви дрозда са изпратени за изследване в лабораторията на Националния център за опазване на природата и щатската комисия по животновъдство и птицевъдство. /АФП

4 коментара:

  1. Анонимен каза...
    ...или Фосген @ може ли повече инфо?

    ОтговорИзтриване
  2. Състоянието на птичите съобщества е точен индикатор за условията на живот. Масовите измирания, при това не само на птици, са сигурно доказателство за влошаване на тези условия.

    Това е сериозно предупрездение. Първото нещо, което можем да направим, е да се информираме, но истинската работа предстои.

    ОтговорИзтриване