вторник, 11 януари 2011 г.

7-8 научни области ще бъдат приоритетни

cross-bg.net
7-8 научни области ще бъдат приоритетни. Това заяви пред журналисти образователният министър Сергей Игнатов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Той даде да се разбере, че в момента не може всички научни области да бъдат приоритет, но на някои такъв ще бъде даден, например енергетиката и културно-историческото наследство.

Игнатов е категоричен, че тази година от бюджета не могат да дойдат допълнителни пари за Българската академия на науките. Нови възможности за финансиране обаче идват от структурните фондове, оперативна програма „Конкурентоспособност” и програмата „Наука и бизнес”.

Темата за липсата на пари не е била основна на срещата между Сергей Игнатов 127 академици и член-кореспонденти на БАН.

„Замисълът е да видим докъде може да се запази статуквото и докъде може да се направи крачка напред”, каза просветният министър.

След две седмици ще има нова среща, на която ще бъдат обсъдени предложенията за законовите промени, касаещи академията на науките.

Игнатов увери, че целта на обсъждането е да се приеме възможно най-добрият текст. Има идея да се създаде настоятелство, което да управлява академията и да упражнява обществен надзор.

Други предложения са за засилване на връзката между БАН и университетите.

Игнатов призна, че парите за миналата година на научната институция не са покрили изцяло разходите за заплати, ток и отопление.

Хроничната липса на пари се дължи на липсата на реформа и ако тя не е осъществи БАН ще продължи да е в криза, е мнението на образователния министър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар