вторник, 11 януари 2011 г.

Наводненията заплашват Големия бариерен риф

cross-bg.net
Опустошителните наводнения в Австралия повлякоха отровни и пълни с пестициди утайки към Големия бариерен риф и могат да поразят крехките корали и морския живот в най-големия жив организъм в света, съобщиха защитници на околната среда, цитирани от „Ройтерс". Водите на прелелите реки Фицрой и Бърнет в щата Куинсланд замърсиха акваторията до островната група Кепъл, която се намира на 40 километра от континента, в южната част рифа, включен в списъка на световното наследство. „Токсично замърсяване от наводнените ферми и градове по крайбрежието на Куинсланд ще окажат катастрофално въздействие върху коралите в Големия бариерен риф и изглежда оказват значително въздействие върху костенурките и останалия морски живот", посочва в съобщение на Световния фонд за дивата природа.

Според администрацията на Морски парк „Големия бариерен риф", която отговаря за площта от 345 000 квадратни километра, заемани от кораловото образувание, сладката вода, хранителните вещества в нея и високите температури ще разрушат или подложат на напрежение коралите. Морски експерти очакват те да избелеят, което става при измирането на подобни малки морски организми. Най-често това се причинява от високи температури или токсини, като в резултат остава само оголен бял варовиков скелет.

Най-тежките наводнения в Австралия за последните 50 години засегнаха територия, голяма колкото Франция и Германия, взети заедно. Нанесените щети на Големия бариерен риф ще бъдат ужасно тежки, защото наводненията са „по-големи, по-мръсни и по-опасни поради изключително големия брой изтръгнати дървета, опустошенията и отмиването на почвата", се казва още съобщението на фонда. Експертите очакват рифът да се възстанови, но като се има предвид природата на коралите, това може да отнеме до 100 години. Според служител на парка най-зле засегната е относително малка част от Големия Бариерен риф и Южния бариерен риф, като въздействието върху останалата част може да се ограничи до сравнително малко участъци, особено ако времето е благоприятно. Големият бариерен риф осигурява годишно 5,4 млрд австралиски долара заикономиката на страната от риболов, туризъм и развлечения.

Няма коментари:

Публикуване на коментар