сряда, 19 януари 2011 г.

За жените в науката

uni-sofia.bg
В Конферентната зала на Ректората официално бяха връчени стипендиите по програмата на ЛОРЕАЛ България, Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО и Софийски университет - "За жените в науката".

След като юни месец миналата година беше подписан Протокол за сътрудничество между двете организации и Софийски университет "Св. Климент Охридски", съревнованието за стипендии между младите жени в България, посветени на научноизследователска работа в областта на естествените науки, започна.

Инициативата предоставя стипендии на млади българки, посветили се на науката, по линия на известния в света проект "За жените в науката", създаден с цел да поощрява млади жени учени към по-нататъшно професионално научно развитие.

Първите две дами, които получават стипендия на стойност 5 000 евро са Елка Кралева и Елисавета Кирилова, от БАН, чиито проекти са в областта на екологията.

Програмата "За жените в науката" съществува от 1998, когато L'Oréal и ЮНЕСКО сключват договор за сътрудничество и учредяване на международни награди в сферата на естествените науки. В момента програмата включва както международни стипендии за жени докторанти в областта на естествените науки, така и национални стипендии за проекти, които се провеждат самостоятелно във всяка страна. Стипендии от 5000 евро ще бъдат отпускани като поощрение за жени, които ще продължат да се занимават с наука в родните си страни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар