вторник, 18 януари 2011 г.

BP от Арктика до Антарктика

darikfinance.bg
В края на миналата седмица водещата петролна компания във Великобритания, BP, сключи съюз с руската Роснефт, за да сондира големи райони край бреговете на Сибир и по шелфа на Арктика.

Сливането беше одобрено на високо държавно ниво от премиерите Дейвид Камерън и Владимир Путин. Според условията на сделката Роснефт получава 5% от акциите на BP, а базираната в Лондон компания ще увеличи своя дял в руска фирма от 1.3% до 10.8%. Така британците ще дадат на Кремъл парче от глобалните си операции, които се простират от Аляска до Мексиканския залив, Северна Африка, Азербайджан и Северно море.

Главният изпълнителен директор на ВР, Боб Дъдли, приветства споразумението, подписано в петък вечерта, като "исторически момент за двете компании и за глобалната енергийна индустрия като цяло", и го определи като "нов модел" за начина, по който трябва да се осъществяват международните проучвания за нефтени залежи.

От BP дори заявиха, че са готови да предоставят "знания и опит", натрупани от инцидента в Мексиканския залив през миналата година.

За да получи достъп до арктическия нефт, BP ще издаде 988 милиона нови акции, които ще станат собственост на Роснефт. Общата стойност на емисията е 4.9 млрд. паунда.

Междувременно британският нефтен гигант обяви, че е спечелил права за търсене и сондаж на нефтени и газови находища разположени в 4 блока в дълбоки води, край австралийското крайбрежие. Общата площ, на която BP ще търси фосилни горива е 23 828 квадратни километра.

Според позицията на Министерството на ресурсите и енергията на Австралия, търсенето и експлоатацията на неусвоените ресурси в дълбоките води по южното крайбрежие на континента е в основата на енергийната стратегия на страната.

Тези ходове на BP показват желанието на компанията да получи по-голяма независимост от експозициите си в САЩ, като диверсифицира ресурсните си бази.

След разлива в Мексиканския залив през миналата година, екологичните последствия от който още не са преодолени и едва ли ще бъдат през следващите 20 години, в началото на 2011 г. британската компания беше принудена да спре доставките на петрол от най-голямото находище в Аляска.

Системата от тръби Транс-Аляска, която пренася нефта добит в находището Прудоу Бей, беше затворена повече от седмица заради теч. По тръбопровода се доставя около 12% от нефта, добиван на територията на САЩ.

Така че BP е под силен натиск в САЩ, където властите вече се държат открито враждебно с британската компания. Само преди няколко дни президентската комисия във Вашингтон оповести осъдителен доклад за грешките на BP, довели до разлива в Мексиканския залив. Отделно от това, републикански конгресмени поискаха от федералните власти в САЩ да проучат дали връзките на руското правителство с BP, касаят националната сигурност.

Повод за това искане е фактът, че BP е един от най-големите доставчици на горива за американската армия.

Демократите в Конгреса на САЩ пък считат, че сделката с Роснефт може да усложни изплащането на обезщетенията за риболовната индустрия, засегната от разлива в Мексиканския залив.

В същото време руснаците са доста по-приятелски настроени. Путин заяви, през уикенда, че не счита, BP единствено виновни за инцидента в залива: "Нашите експерти анализираха трагедията, ние знаем, че BP е организатор на проекта, но има и осем подизпълнители, включително и големи компании от САЩ."

Всъщност, изглежда руснаците искат да придобият технологията за дълбоководни сондажи на британската компания, в замяна BP ще получи известна стабилност за операциите си.

Сливането ще направи по-трудно за друга фирма да осъществи враждебно поглъщане на BP, която разпродава активи, за да изплати обезщетенията, глобите и разходите за почистване след разлива в Мексиканския залив.

Кремъл държи 75% от акциите на Роснефт и фактът, че BP навлиза пак дълбоко в блатото на руската енергийна политика, показва колко сложно е положението на компанията. Връзките на британците с Москва датират от близо две десетилетия, като взаимоотношенията се въртяха около съвместното предприятие TNK-BP.

Експанзията на британците на изток им дава пол-позишън за изследване за петрол на повече от 125 000 кв. км морско дъно, под Карско море, край бреговете на Западен Сибир.

Всяко изследване в Арктика, ще се изправи пред съпротивата на еколозите. Това обаче едва ли ще спре BP и Русия, която добива почти една пета от газа в света и 13% от световното производството на нефт.

Няма коментари:

Публикуване на коментар