вторник, 15 февруари 2011 г.

Първата страна 100% без тютюнев дим

profit.bg
Изкореняването на тютюнопушенето във Финландия е на верен път. Процесът, който е предвидено да продължи пет години, се развива с такива темпове, че властите се поздравяват с факта, че постоянно получават молби за съвет, идващи от цял свят.

„В наши дни много страни говорят за намаляване на потреблението на тютюневи изделия и ограничаване на пагубния им ефект, но нашата идея напълно да се освободим от тях е революционна", заявява говорителят на социалното министерство Кари Паасо, цитиран от Франс Прес.

Финландия започна да привежда идеята в действие през октомври.

Цяла серия нови закони влязоха в сила, забранявайки притежанието на тютюн и тютюневи изделия за всички под 18 години. Продажбата и даването на тютюневи изделия на непълнолетни вече се третира като престъпление, заплашено от до шест месеца затвор. Забранена е всякаква продажба по Интернет. За пушене на публични места, включително и открити като паркове и градини, не може да става и дума.

В рамките на петгодишния си план Финландия няма да забрани напълно тютюнопушенето, но смята да направи покупката на цигари твърде скъпо и трудно удоволствие.

„Мерките се приемат изненадващо добре и финландският пример поражда огромен интерес", обяснява Паасо.

Всичко това показва, че скандинавската страна вероятно ще стане първата страна 100% без цигарен дим.

Няма коментари:

Публикуване на коментар