понеделник, 14 февруари 2011 г.

Учени създадоха първата глобална карта на пропускливостта на земната повърхност

bgnauka.com
Учени от Университета на Британска Колумбия са създали първата карта на света очертаваща преминаването на течности чрез порести скали и седименти на повърхността на планетата.

Картите и данните, публикувани в „Geophysical Research Letters”, може да помогнат за подобряване на управлението на водните ресурси и моделирането на климата, и в крайна сметка да доведат до нови прозрения в редица геоложки процеси.

"Това е първата в световен мащаб картина на пропускливостта на земната повърхност, и се основава на данни на по-голяма дълбочина, отколкото предишните карти", казва Том Глийсън, един от изследователите от Министерството на науките за Земята и океаните.

Използвайки последните достижения на литологията (науката за типовете скали) специалистите уточнили пропускливостта на земната повърхност на цялата земна суша до дълбочина от ок. 100 метра. Типичните карти на пропускливостта показват възможностите на дълбочина до 2 м., при това - само в по-малки райони.

"Климатичните модели по принцип не включват подземните води или утайките и скалите под плитки почви. С помощта на нашите данни за пропускливост и картите, които създадохме, сега можем да оценим устойчивите ресурси, подземните води, както и въздействието на подпочвените води върху минали, настоящи и бъдещи състояния на климата в световен мащаб.", твърди Глийсън.

По-доброто разбиране на мащабите на пропускливостта на скалите и седиментите е от решаващо значение за управлението на водните ресурси - подземни води са ок. 99% от пресните, незамразени води на Земята. Подземните води и повърхностните водни обекти подхранват корените на сухоземните растения.

Картата на изследването включва карта на света с разделителна способност от 13 000 кв. км. и карта на Северна Америка с разделителна способност от 75 кв. км.

Автори на това изследване са учени от Университета в Денвър, щата Колорадо, САЩ, Хамбургския университет и Утрехтския университет. Работата им е финансирана от Съвета за научни изследвания на Канада, Германската научна фондация и Университета в Утрехт.
Неделин Бояджиев по материали от: http://www.sciencedaily.com/

Няма коментари:

Публикуване на коментар